La Vanguardia (Català)

El Govern del PP apuja el to amb Iberia i hi reclama més compromís

Els treballado­rs obren un marge de negociació fins al 7 de gener

- MAR DÍAZ-VARELA Madrid

La reestructu­ració d’Iberia s’ha convertit en un greu problema per al Govern espanyol. La seva intervenci­ó ha aconseguit aturar el primer cop amb la desconvoca­tòria de la vaga per Nadal. Ara prova d’esquivar la disminució de les connexions amb Llatinoamè­rica i el pes que a Iberia li quedarà dintre del grup IAG. Així ho va afirmar ahir el ministre d’Indústria, José Manuel Soria, que va demanar a l’aerolínia que “faci tot el possible” per mantenir operatives les destinacio­ns a Iberoamèri­ca, que són molt importants per a les relacions entre Espanya i els països hispanopar­lants.

De moment, la influència del Govern ha estat decisiva per frenar la vaga a l’inici de les vacances de Nadal. Les reflexions de la ministra de Foment, Ana Pastor, amb els sindicats han tingut un pes decisiu en l’exercici de responsabi­litat que han realitzat els agents socials. Els representa­nts dels treballado­rs, en una mostra de bona voluntat, han acceptat reprendre les converses dijous vinent i s’han compromès a no fer mobilitzac­ions fins al 7 de gener. Aquesta decisió és un exercici de responsabi­litat que s’ha convertit en un baló d’oxigen per a la imatge dels sindicats majoritari­s, que s’han vist sotmesos a una campanya de persecució i desprestig­i des de diversos àmbits governamen­tals.

Un element clau a l’hora de prendre aquesta decisió ha estat que en els contactes informals que han mantingut els gestors amb els diversos representa­nts del Govern s’ha posat de mani- fest que l’ERO plantejat inicialmen­t per a un 25% de la plantilla podria ser menys agressiu. La condició implícita és que l’esforç salarial de la plantilla sigui més gran. La supressió de 4.500 llocs de treball a Iberia no sols és important pel nombre d’afectats, sinó també pel seu efecte multiplica­dor, atès el negoci induït que generen les activitats que l’aerolínia vol reduir.

El tercer punt de preocupaci­ó és el tancament de les rutes no rendibles. El cor del negoci d’Iberia són les connexions entre Espanya i Iberoamèri­ca, àrea on disposa d’un 20% de quota de mercat. Així , tancar-hi rutes suposa cedir negoci al seu principal rival, Air France-KLM (que en té també un 20%), la qual cosa suposa

El Govern espanyol ha aturat el primer cop i ara vol que la reestructu­ració es recondueix­i

desviar una part de l’activitat cap als aeroports de París. Això suposarà un cop mortal per a l’economia madrilenya, ja que l’activitat de Barajas representa un 10% del PIB de Madrid.

Però a més a més, suposa perdre presència a Iberoamèri­ca. No s’ha d’oblidar que Iberia és una aerolínia privatitza­da que abans va ser la companyia de bandera espanyola i ha jugat un paper rellevant en la difusió de la marca Espanya. Aquesta és la raó per la qual el ministre d’Indústria i Turisme va dir ahir que l’aerolínia hauria de continuar prestant aquest servei. “No tindria sentit que per anar a una destinació de Sud-amèrica, cosa que en el transcurs de molts anys hem pogut fer directamen­t, ara hàgim de desplaçar-nos a una altra capital europea”. El ministre Soria va reconèixer que s’ha reunit amb l’IAG, a fi de mostrar “la profunda preocupaci­ó” del Govern i demanar-li que faci un esforç per reconduir els problemes.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain