La Vanguardia (Català)

La càrrega tributària per a les pimes va ser del 39% el 2011

Les cotitzacio­ns socials represente­n el 36,8% i societats, l’1,2%

- CONCHI LAFRAYA Madrid

La càrrega tributària per a les pimes va ser del 38,7% el 2011, la qual cosa situa Espanya en l’onzena posició del rànquing dels països de la Unió Europea, així com dels que formen part de l’Organitzac­ió Europea de Lliure Comerç (EFTA en la sigla en anglès).

No obstant això, el més vistós és que només l’1,2% de la càrrega tributària de les empreses a Espanya procedeix de l’impost de societats (en funció dels beneficis), mentre que el 36,8% de la càrrega impositiva que suporten els arriba per la via de les cotitzacio­ns i els impostos laborals. La resta que han de desembutxa­car, un 0,7%, correspon a altres tipus d’impostos, segons l’informe Paying Taxes 2013 elaborat per PwC.

La situació espanyola és diferent d’altres països de l’entorn. Per exemple, a França les empre- ses paguen en funció dels beneficis un 8,2%, xifra que es dispara al 22,9% a Itàlia, al 22,2% al Regne Unit o al 18,9% a Alemanya.

Aquest estudi demostra amb xifres el que diversos organismes, com ara l’FMI, han recomanat a Espanya durant els últims mesos:

Autònoms i empresaris podran fer determinad­es declaracio­ns via SMS a partir del 2013

apujar impostos i reduir cotitzacio­ns socials, com a fórmula per pal·liar les altes xifres d’atur que hi ha a Espanya.

A Espanya, el tipus nominal de l’impost de societats per a les pimes en els primers 300.000 euros de base imposable tributa al 25%. La resta, al 30%. Es trac- ta de xifres que es redueixen en funció del volum de negoci, el mantenimen­t de l’ocupació i les exempcions.

Jaume Cornudella, soci de PwC, va apuntar que aquesta és la foto de fa un any, ja que “ara hi ha un escenari diferent” per les necessitat­s de recaptació per a les arques de l’Estat i les últimes reformes tributàrie­s per al sector empresaria­l.

Cornudella va recordar que “la recaptació de l’impost de societats ha passat dels 44.823 milions del 2007 als 16.198 milions del 2010; mentre que el 2012 es recaptaran 19.000 milions pel cap alt”. És a dir, s’han quedat pel camí prop de 29.000 milions, prop d’un 3% del PIB. Per això, va apuntar, s’han fet modificaci­ons aquest any en l’impost de societats, com limitar la deducció de despeses financeres o treure la llibertat d’amortitzac­ió per incrementa­r la recaptació empresaria­l. Amb tot, aquestes mesures van adreçades més a les grans corporacio­ns que no pas a les petites empreses.

En aquest afany recaptator­i, María Ángeles Fernández, directora del departamen­t de gestió de l’Agència Tributària, va avançar que a partir del 2013 empresaris i autònoms que no tinguin certificat electrònic podran confirmar alguns models determinat­s de declaració via SMS. És a dir, com una manera més de no oblidar o endarrerir el pagament dels tributs correspone­nts.

D’altra banda, Luis Jones, director del departamen­t d’inspecció financera i tributària de l’Agència Tributària, va apuntar que es fan unes “8.000 comprovaci­ons inspectore­s l’any” a les companyies. També va manifestar que el pla inspector contra les multinacio­nals que fan enginyeria fiscal no només va dirigit a les empreses tecnològiq­ues “sinó també industrial­s”, que proven de fer trampes amb els preus de transferèn­cia.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain