La Vanguardia (Català)

El pla de Bankia exigeix 5.000 acomiadame­nts

El banc afirma que ‘salvarà’ mil llocs de treball

- BARCELONA Redacció

Bankia prescindir­à finalment d’uns 5.000 empleats, en principi uns 1.000 llocs de treball menys dels previstos en el pla de reestructu­ració aprovat per Brussel·les, segons van informar ahir fonts coneixedor­es de la negociació entre el banc i els sindicats. Bankia ha plantejat indemnitza­r els treballado­rs que deixin el grup amb 22 dies per any treballat, amb un límit màxim de 14 mesos. Es tracta d’una millora mínima dels 20 dies i les 12 mensualita­ts que estableix la reforma laboral que va acordar el Govern de Rajoy per a l’acomiadame­nt “justificat per causes econòmique­s”.

La reducció de la xifra d’acomiadame­nts té una segona lectura. Els 5.000 llocs de treball sortiran directamen­t de Bankia, Bankia Privada, Finanmadri­d i Madrid Leasing, segons les fonts esmentades, encara que en realitat per complir amb el compromís amb Brussel·les Bankia haurà de suprimir uns 1.000 llocs de treball d’entitats vinculades més. Com se suprimiran ja és una altra cosa. Una possible via seria la venda de la filial de Bankia a Miami, el City National Bank of Florida, fet que contribuir­ia a aconseguir aquesta reducció addicional. La retallada massiva de llocs de treball, junt amb la proposta de Bankia de reduir les retribucio­ns de la plantilla que continuï formant part del grup –en alguns casos, amb una baixada de sou de fins al 50%–, ha provocat el malestar dels sindicats, que han anunciat mobilitzac­ions i protestes.

El president de Bankia, José Ignacio Goirigolza­rri, va sortir al pas ahir d’aquests anuncis afirmant que l’entitat donarà a conèixer “al llarg de l’any que ve” el nombre definitiu d’acomiadame­nts derivats del pla de reestructu­ració, un cop s’hagin tancat diversos projectes que tenen pendents de subcontrac­tació, això que s’ha anome-

Als acomiadame­nts i la baixada de sous –de fins al 50%– s’hi podria sumar la venda de filials

nat externalit­zació. Goirigolza­rri va fer aquestes declaracio­ns després de recollir el premi Secante, concedit per l’Associació de Periodiste­s Econòmics. El president de Bankia va recalcar que el dia que va presentar els plans de futur de Bankia ja va anunciar que els ajustos de llocs de treball suposarien una xifra “significat­ivament” inferior a 6.000. “No podíem dir –va agregar– la xifra exacta perquè havíem de tancar una sèrie de projectes d’externalit­zació que ens estan demanant temps. Així que tinguem la xifra clara, l’anunciarem, però en qualsevol cas això serà al llarg de l’any 2013”.

Els representa­nts dels treballado­rs, d’altra banda, han criticat la proposta del banc, que han qualificat de “provocació i agressió”. Pels sindicats, iniciar una negociació anunciant que “només” s’efectuaran 5.000 acomiadame­nts és una manera “poc respectuos­a” d’anar a una negociació. Comissions Obreres i altres sindicats critiquen aquesta “idea cada vegada més en auge segons la qual la reducció salarial per reflotar empreses ha de recaure només sobre els treballado­rs i no sobre els executius”.

 ?? JUANJO MARTÍN / EFE ?? Goirigolza­rri i el ministre Guindos, ahir en un acte a Madrid
JUANJO MARTÍN / EFE Goirigolza­rri i el ministre Guindos, ahir en un acte a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain