La Vanguardia (Català)

Alarmes en evolució

Després del relleu generacion­al, Tronic prepara la seva segona expansió internacio­nal

- MAR GALTÉS Barcelona

Tronic és una empresa familiar nascuda fa quaranta anys com a fabricant d’alarmes per a cotxes i que ha evoluciona­t cap a projectes de seguretat a mida: “Tenim enginyers projectist­es i fem seguretat d’indústries, oficines bancàries, joieries, gasolinere­s, domicilis particular­s. Tenim central d’alarmes pròpia, i també fem tot el que sigui seguretat: caixes fortes, detecció d’incendis, circuits tancats de televisió, sistemes antirobato­ri, serveis de vigilància amb escortes...”, explica Núria Macià Coll, que ha pres les regnes de la companyia fundada pels pares fa quaranta anys.

“Als anys setanta es robaven molts cotxes”, diu Núria Coll. El seu marit, Francesc Macià, enginyer industrial, reparava televisors, i va detectar una oportunita­t de mercat: va crear un sistema d’alarma per a vehicles i va començar a vendre’l en tallers de reparació. “Els circuits de les alarmes els muntàvem a casa els caps de setmana”, recorda Coll, que va assumir la presidènci­a de Tronic el 2008, quan el seu marit va morir en un accident de moto.

Des de les alarmes de cotxes, Tronic va evoluciona­r cap a les alarmes per a apartament­s i segones residèncie­s. “Veníem a instal·ladors i electricis­tes, i als anys vuitanta exportàvem a

L’empresa familiar fa ara projectes integrals de seguretat i factura 1,2 milions d’euros

França i molt a Sud-amèrica”. Després van arribar les alarmes de ciutat. I la competènci­a. I la legislació per regular les empreses del sector, expliquen.

Va ser llavors quan Tronic va crear la seva pròpia central receptora d’alarmes: va deixar de ser fabricant i es va replegar només com a instal·ladora i projectist­a. Avui, un 70% dels seus clients són empreses, un 20% és sector domèstic i un 10% comerços, explica Núria Macià.

Després del relleu generacion­al, l’empresa està en fase de modernitza­ció de la seva imatge i prepara la que serà la seva segona expansió internacio­nal, però no ja venent el seu producte, sinó els seus projectes. “La nostra idea és créixer a grans instal·lacions, com hotels o centres comercials. Cada país té la seva legislació de seguretat privada diferent, però des de la nostra central pots connectar alarmes de tot el món”, explica la jove executiva. Tronic està buscant socis a Llatinoamè­rica i l’Orient Mitjà.

Tronic té una plantilla de 25 persones, a més d’externs. Factura 1,2 milions d’euros, després de créixer un 5%. “Veníem de créixer a ritmes de doble dígit. Però aquest sector no es veu gaire afectat, la gent es vol protegir”. La família Macià té una altra empresa, Nidec, de defensa i contraespi­onatge: “Fabrica material de defensa personal i imparteix cursos de defensa personal”.

 ?? ANA JIMÉNEZ ?? Núria Macià i la seva mare, Núria Coll, dirigeixen l’empresa fundada fa quaranta anys
ANA JIMÉNEZ Núria Macià i la seva mare, Núria Coll, dirigeixen l’empresa fundada fa quaranta anys

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain