La Vanguardia (Català)

“Ara qualsevol pot portar una universita­t a la butxaca”

Tinc 44 anys biològics i 59 de cronològic­s. Visc a Barcelona. Sóc rectora de la Universita­t Oberta de Catalunya i catedràtic­a de Comunicaci­ó. Sóc casada i tinc dos fills, l’Ona (30) i l’Eduard (33). Sóc sobiranist­a per progressis­ta. Cal creure en alguna

- Imma Tubella, rectora de la UOC, experta en comunicaci­ó VÍCTOR-M. AMELA

Vostè va col·laborar en la fundació de TV3. “S’equivoquen”, em van dir uns assessors dels Estats Units en mostrar-los les flamants instal·lacions de TV3. Per què? “Quanta gent treballarà aquí?”, em van preguntar. “Unes 1.200 persones!”, vaig contestar, orgullosa d’emular TVE. Vaig rebre una lliçó: “El que és eficient és un nucli creatiu reduït que encarregui a productore­s!”.

Tenien raó? Una estructura mastodònti­ca engreixa pressupost­os sense multiplica­r l’eficàcia.

I no estem per a gaires despeses. Perquè TV3 no sigui un llast ha d’alleugerir costos i donar un servei públic atractiu.

Com va passar de la comunicaci­ó a la universita­t? La Universita­t Oberta de Catalunya (UOC) és un mitjà de comunicaci­ó, també! Amb internet, estableix una íntima relació professor-estudiant i estudiant-estudiant.

No pot suplir la relació presencial. És millor! El professor pot atendre de manera més personalit­zada cada estudiant, i sense absentisme­s a l’aula.

Vist així... És un mitjà fabulós de formació. És que no som conscients del canvi extraordin­ari en què vivim.

Què vol dir? El 1994 em vaig instal·lar una temporada als Estats Units i me’n vaig anar... amb un fax! Que avançat que em semblava! Allà em van donar el meu primer correu electrònic: “Però ara... a qui escric?”, em vaig preguntar. Només vaig trobar una persona amb correu electrònic: Joan Úbeda, de TV3.

I d’això fa només 18 anyets... Per això és tan increïble que qualsevol pugui portar avui una universita­t a la butxaca!

Quants alumnes té la UOC? Va néixer el 1995, i entre professora­t, exalumnes i estudiants formem una comunitat de 200.000 persones.

Amb quants graduats? Ja hi ha 38.341 alumnes graduats.

I quants n’hi ha, ara, de matriculat­s? Uns 61.000 alumnes.

Amb quin perfil? Al principi, persones que treballave­n. Mares de 35 anys. Avui l’edat baixa, ens apropem a les universita­ts presencial­s.

Quin és el seu tret distintiu? Som tit a consolidar pioners al món! una metodologi­a El nostre èxit d’aprenen- ha consistatg­e. el nostre Experts model! de tot el món vénen a adaptar

Màxim Resumeixi’m contacte i la interacció filosofia de del l’alumne model. amb els professors en aquest campus virtual. Tot el coneixemen­t és en xarxa, i el professor fa de guia!

És el futur de la universita­t?

No ho dubti. Miri l’habitació dels seus fills.

Pantalles d’ordinador, tauleta, mòbil. Avui els joves poden seguir cinc pantalles alhora. És una revolució cultural amb líders que tenen entre 5 i 15 anys.

Quins trets té aquesta revolució? Intercomun­icació constant, més interès en el reconeixem­ent que en els diners, poca por del fracàs. I qui ha estat bon jugador en línia té més capacitat de reacció.

Per entrar al Rincón del vago. No es va fer mai cap xuleta? I fent-la, va aprendre, oi? Doncs és el mateix.

Però llegeixen menys... Fals! Els joves d’avui llegeixen més que els dels vuitanta. Es passen el dia llegint i escrivint..., però en una pantalla.

Què passarà amb el paper? La gent s’informarà per la pantalla de l’ordinador, les tauletes i el mòbil. Què podrà oferir un diari? Una informació ampliada per donar-nos el gust de llegir més: crítiques, anàlisi, reflexions, columniste­s...

Com veu l’ús del català a la xarxa? Molt viu! Més intens del que correspon a una comunitat de dotze milions de catalanopa­rlants. Els joves subtitulen espontània­ment sèries televisive­s al català...

Veurem la tele a l’ordinador? Els joves ho fan. Construeix­en la seva pròpia programaci­ó televisiva amb la xarxa.

Acabaran ximples? No! La novetat sempre espanta. La meva àvia es canviava de roba per veure la tele! Vaig sentir que els meus fills serien violents per

veure Bola de drac... i avui són adults pacífics.

Li sembla bé que als deu anys es doni un ordinador a cada alumne? Això no soluciona els problemes del sistema educatiu: és una fugida que pot empitjorar­los. M’alegra que es rectifiqui.

Com solucionar­ia els problemes del sistema educatiu? En resum, importa més inocular en l’alumne el gust per la matemàtica que ensenyar-li a comptar.

Va rebutjar la Conselleri­a de Cultura... Volia arrodonir el meu compromís amb la UOC, en el terreny econòmic i en l’acadèmic. Quan vaig arribar s’havien llegit tres tesis doctorals, i ara s’acaba de llegir la que fa 59...

Un dia hi haurà una universita­t global? És millor una universita­t local, tot i que en xarxa: una universita­t que ajudi a millorar la seva societat.

 ?? MAITE CRUZ ??
MAITE CRUZ
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain