La Vanguardia (Català)

Montoro vol fixar un gravamen als dipòsits dels bancs

El Govern de l’estat ha recuperat l’impost aplicat per algunes comunitats autònomes

- CONCHI LAFRAYA

Tot i que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, ha dit que el Govern central imposa ara el tipus zero en l’impost sobre dipò- sits bancaris que ha sostret a les autonomies, ja treballa en un pla per gravar-los a fi d’aconseguir més ingressos.

El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir que “s’estudia la proposta inicial d’aplicar un tipus zero sobre l’impost dels dipòsits bancaris”. És a dir, que el PP ha inclòs a la seva esmena del Senat aquest tipus zero perquè es deixi de recaptar a les tres comunitats autònomes en les quals estava actiu: Andalusia, Extremadur­a i Canàries, encara que se’ls recompensi econòmicam­ent.

El Constituci­onal reconeix a les autonomies potestat per crear el tribut ... I POSICIÓ DEL GOVERN El PP argumenta que així s’harmonitza el sector bancari en matèria impositiva

De nou, el ministre Montoro ha fet servir un eufemisme, ja que l’objectiu del Govern espanyol és reactivar aquest tribut en un futur no gaire llunyà i amb un gravamen encara sense determinar, la recaptació del qual serà per a les arques del Govern central, segons aclareixen fonts d’Hisenda a La Vanguardia. De fet, la denominaci­ó mateixa del nou tribut es “impost estatal d’entitats financeres sobre dipòsits bancaris”.

El Ministeri d’Hisenda treballa en el disseny d’aquest nou impost des del mes de juny passat. La idea és que el paguin les entitats financeres, ja que el fet imposable seran els dipòsits que la banca llança al mercat per als seus clients. L’argument que fa servir Cristóbal Montoro per eliminar la recaptació per part d’aquestes tres comunitats autònomes d’aquest impost és “harmonitza­r el que fa a matèria impositiva de la banca”.

El diputat del PSOE Antonio Hurtado va recordar a Montoro al Congrés que el Tribunal Constituci­onal ha reconegut que les comunitats autònomes tenen potestat per establir un impost d’aquestes caracterís­tiques, i Montoro va respondre que l’Executiu també té capacitat legislativ­a en la matèria per reactivarl­o a nivell estatal i no autonòmic.

En la batussa que es va desencaden­ar entre els dos polítics, Hurtado li va recordar que hi ha altres comunitats autònomes, com Astúries o Catalunya, “que havien manifestat el seu interès per posar-lo en marxa”.

Pel que fa a la implantaci­ó de noves càrregues fiscals relacionad­es amb el sector bancari, el ministre del ram també va aclarir que “s’està estudiant l’impost sobre transaccio­ns financeres”. Montoro va insistir: “No hem descartat la creació d’aquest im- post”. Per després aclarir “que fins ara només el té França”, des de després de l’estiu, i s’està analitzant molt detalladam­ent la seva posada en funcioname­nt per quantifica­r-ne la recaptació, així com els avantatges i inconvenie­nts. Aquest tribut, que entre deu i dotze països més de la Unió Europea estudien implantar, gravaria la compra d’accions en borsa. En concret, a França s’ha fixat un tipus impositiu del 0,2% per la compra de títols borsaris d’empreses la capitalitz­ació de les quals superi els 1.000 milions d’euros. Fonts del Ministeri d’Hisenda van explicar ahir que a Espanya seria per la compra d’accions de grans companyies, no pimes, que també cotitzessi­n a la borsa. “Estem estudiant la viabilitat i l’aplicabili­tat d’aquest gravamen”, va sentenciar Cristóbal Montoro.

És a dir que, en un termini de temps no gaire llunyà, Hisenda podria activar els dos tributs.

Durant la interpel·lació del diputat del PSOE, Montoro va defensar que la prioritat en aquest moment és fer que el crèdit flueixi als emprenedor­s i que “el que no és pertinent és que amb figures tributàrie­s que puguin tenir la seva justificac­ió recaptatòr­ia se segmenti encara més el mercat interior bancari, i fer-lo insuficien­t al nostre país”. Segons les dades que va posar sobre la taula Hurtado, amb el primer tribut es recapten “aproximada­ment uns 1.000 milions d’euros”, mentre que amb el de les transaccio­ns financeres se’n podrien recaptar més de 2.500.

Segons el parer del diputat socialista, “la capacitat recaptatòr­ia de l’impost de dipòsits bancaris s’hauria de quedar en mans de les comunitats autònomes; mentre que del nou tribut sobre transaccio­ns financeres, se’n beneficies­sin les arques del Govern central”. Sigui com sigui, s’obre una nova guerra de competènci­es fiscals.

 ??  ?? Més impostos. Montoro va admetre ahir que el seu departamen­t estudia nous tributs
Més impostos. Montoro va admetre ahir que el seu departamen­t estudia nous tributs

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain