La Vanguardia (Català)

Putin demana tres fills per família

El president assegura que la crisi demogràfic­a és la principal amenaça per a Rússia

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

El creixement de la població i els valors tradiciona­ls nacionals són la base per al ressorgime­nt de Rússia, va assegurar ahir el seu president, Vladímir Putin, en un patriòtic discurs davant els diputats i senadors, reunits per a l’ocasió a la sala de Sant Jordi del Kremlin. Putin va apel·lar a les “tradicions democràtiq­ues” russes per repetir la seva habitual advertènci­a a Occident i als seus enemics polítics: que la ingerència externa és inadmissib­le.

La major part del discurs es ca construir en clau interna. Putin va subratllar que l’amenaça més important per al país prové d’una crisi demogràfic­a que ja dura dues dècades, des del final de la Unió Soviètica. Llavors, Rússia tenia una població de 148 milions; avui no arriba als 142.

És cert que els últims anys hi

El cap del Kremlin oposa la “democràcia russa” a les “normes imposades des de fora”

ha hagut alguns indicis de millora, com l’augment de naixements per la immigració procedent del Caucas i d’Àsia central. “Si el país no és capaç de mantenir-se per si mateix i reproduirs­e, si perd les seves parts vitals i els seus ideals, llavors no necessita enemics externs, ja que es desintegra­rà per si mateix”, va dir Putin. Fa uns anys l’ONU va estimar que la població russa continuarà caient dramàticam­ent i que l’any 2025 es trobarà en una franja d’entre 121 i 136 milions d’habitants.

Putin va prometre crear 25 milions de llocs de treball i va anunciar més ajuts per a les mares. El president va afegir que la norma per superar aquesta crisi ha de ser tres fills per família. L’objectiu és capgirar una fórmula fatal: pocs naixements i moltes morts.

Els demògrafs no estan convençuts que els ajuts a la maternitat tinguin incidència en les xifres de població. El motiu és que hi ha poques dones disposades a tenir més d’un fill. Les desastrose­s condicions econòmique­s dels anys noranta s’han acabat durant els anys de Putin. Però un salari baix, un habitatge petit o les dificultat­s per trobar llars d’infants on poder dur els fills continuen sent seriosos impediment­s.

El d’ahir va ser el seu primer discurs anual davant el Parlament després de tornar al Kremlin al mes maig i després de quatre anys com a primer ministre. Amb el temps, Putin ha anat llimant en les seves al·locucions l’atac directe contra els Estats Units i la Unió Europea. Però no ha desaparegu­t.

Putin va afirmar ahir que Rússia comparteix uns valors democràtic­s universals, però basats en caracterís­tiques pròpies i no en normes imposades des de l’exterior. “La interferèn­cia externa directa o indirecta en el nostre procés polític és inacceptab­le. Qualsevol persona que rep diners de l’estranger per a la seva activitat política està servint interessos aliens”, va apuntar.

L’afirmació de Putin es produeix mesos després que la Du- ma va aprovar una controvert­ida llei que obliga les oenagés dedicades a “activitats polítiques” a identifica­r-se com a “agents estrangers” si reben fons de l’estranger. L’afer va suscitar agres protestes, ja que a Rússia aquest terme s’associa a espia.

En 80 minuts, Putin també va prometre lluitar contra la corrupció i va demanar noves lleis per evitar que funcionari­s i polítics tinguin comptes bancaris i propietats fora de Rússia.

 ?? MIKHAÏL KLIMENTIEV / RIA-NOVOSTI / AP ?? El president rus, Vladímir Putin, es dirigeix a la sala de Sant Jordi del Gran Palau del Kremlin, per pronunciar el discurs a la nació
MIKHAÏL KLIMENTIEV / RIA-NOVOSTI / AP El president rus, Vladímir Putin, es dirigeix a la sala de Sant Jordi del Gran Palau del Kremlin, per pronunciar el discurs a la nació

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain