La Vanguardia (Català)

Els Estats Units i més de cent països reconeixen l’oposició siriana

- MARC BASSETS Washington. Correspons­al

Els Estats Units es van afegir ahir a un centenar de països –àrabs i occidental­s– per reconèixer la coalició opositora a Síria com a representa­nt legítima del poble sirià. El gest, que busca aïllar el règim de Baixar al-Assad, exclou tanmateix la venda d’armes a l’oposició i no té el su- port ni de Rússia ni de la Xina, necessaris per a qualsevol acció al Consell de Seguretat de les Nacions Unides.

Tal com va passar el 2011 amb la intervenci­ó a Líbia, l’Administra­ció Obama ha evitat liderar els esforços internacio­nals per enderrocar el règim. Després d’una dècada d’aventures bèl·liques frustrades a l’Orient Mitjà i al món musulmà, els EUA estan en retirada: s’ho pensaran molt abans d’entrar en una altra guerra, i si ho fan, el més probable és que ho facin cedint la iniciativa a potències regionals o europees.

El president Barack Obama va anunciar dimarts a la nit el suport a la nova coalició opositora a Síria, dies després que França fes el mateix i hores abans que comencés la reunió a Marràqueix del grup Amics de Síria, format per més d’un centenar de països que simpatitze­n amb l’oposició a Al-Assad.

Els últims dies, el règim ha endurit el conflicte amb el llançament de míssils Scud contra els insurgents, segons fonts anònimes del Govern dels EUA esmentades per la premsa nord-americana. Després de gairebé dos anys de guerra civil, alguns balanços provisiona­ls apunten que ja hi ha 40.000 morts i dos milions de desplaçats.

Un dels motius per a la prudència dels EUA és la presència entre els rebels sirians de grups propers a Al-Qaida. També en aquest cas compta l’experiènci­a líbia: armes que es van destinar a l’oposició a Gaddafi han acabat en mans de gihadistes. El mateix dia que Obama va anunciar el suport a l’oposició siriana, l’Administra­ció dels EUA va incloure a la seva llista terrorista Jabat alNusra, un dels grups més actius en les forces rebels.

En el comunicat de la reunió, els Amics de Síria avisen Al-Assad que “qualsevol ús d’armes químiques” provocaria “una resposta greu de la comunitat internacio­nal”. Obama ha assenyalat l’ús d’armes químiques com una “línia vermella”, un límit que Damasc no pot traspassar si no es vol arriscar a una intervenci­ó.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain