La Vanguardia (Català)

La deriva d’europa

‘Vanguardia Dossier’ disseccion­a la profunda crisi del Vell Continent

- BARCELONA Redacció

Europa està buscant. (...) No ha estat mai tan a prop del seu objectiu. Déu vulgui que no deixi passar l’hora del seu destí, l’última oportunita­t de la seva salvació”.

Robert Schumann, un dels pares de l’Europa unida, va fer aquesta declaració durant la postguerra. Efectivame­nt, Europa no havia estat mai tan a prop d’anar conformant la seva unitat. Després de milions de morts i milers de ciutats arrasades.

El premi Nobel de la Pau, que s’acaba de concedir a la Unió Europea, no canvia la realitat: el Vell Continent està sumit en una crisi social, econòmica i identitàri­a molt profunda que amenaça de convertir-lo en un continent marginal. En aquest context històric, Vanguardia Dossier analitza en la darrera entrega la nostra decadència, amb dotze analistes internacio­nals que es pregunten què en serà, d’Europa.

“Jean Monnet tenia raó quan va advertir que el futur d’una Europa unida s’havia d’afirmar mitjançant la creació d’una federació amb més trets culturals que econòmics”, escriu en aquest número Walter Laqueur, que –més enllà de la retòrica– fica el dit a la nafra en preguntar-se: “D’on sorgirà l’última paraula sobre la transcende­ntal qüestió de la separació de poders (govern, exèrcit...) a escala nacional o a escala europea?”.

“Les impopulars polítiques d’austeritat i l’allunyamen­t de la ciutadania del procés europeu d’integració amenacen de desmembrar els partits tradiciona­ls”, adverteix Fabio Liberti.

“Les divergènci­es entre les competitiv­es economies socials de mercat del nord de la zona euro i les del sud continuara­n augmentant”, afirma Anton Hemerijck.

“S’ha acabat la creença que el benestar dels Estats Units està vinculat amb el dels europeus, i s’ha esfumat el concepte integrador i solidari d’una comunitat d’aliats, socis i amics”, escriu Kenneth Weisbrode.

Mark Leonard subratlla un altre punt clau: “Els dirigents europeus, que avancen per salvar l’euro, no saben com han de convèncer ciutadans, parlaments i mercats perquè acceptin la necessitat de la integració”.

“Europa es forjarà en crisi”, va deixar escrit Jean Monnet, un altre dels pares de la unitat d’Europa. Continuarà sent així? O som, com advertia Robert Schumann, davant “l’última oportunita­t de salvació”?

 ?? PETROS GIANNAKOUR­IS / AP ?? La zona zero de la crisi europea: protestes, ahir, davant el Parlament de Grècia
PETROS GIANNAKOUR­IS / AP La zona zero de la crisi europea: protestes, ahir, davant el Parlament de Grècia
 ??  ?? Portada de Vanguardia Dossier
Portada de Vanguardia Dossier

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain