La Vanguardia (Català)

Rigau se sent amb “més força” per defensar la immersió davant el ministre

La consellera portarà demà a Madrid el rebuig frontal al projecte de Wert

- JOSEP GISBERT Barcelona

La consellera d’Ensenyamen­t, Irene Rigau, va sortir reforçada de la reunió entre els partits polítics i la comunitat educativa en defensa del model d’immersió lingüístic­a a Catalunya per continuar plantant cara a la polèmica reforma impulsada pel ministre d’Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert. “He sortit de la reunió amb l’aval del país representa­t per les forces polítiques i la comunitat educativa, però també per totes les entitats i associacio­ns que hi donen suport, de manera que ara té fins i tot més volum i més pes que abans”, va declarar al final de la trobada i de la reunió que també va mantenir el Consell Escolar de Catalunya i que va aprovar per aclamació una declaració en la mateixa línia.

Una declaració unitària que va voler destacar que “no és només del Govern ni d’uns partits, sinó de tots els representa­nts de la comunitat educativa i de la societat civil”, i que entén que li dóna “més força” per defensar el model educatiu de Catalunya i reclamar al Ministeri d’Educació, Cultura i Esport que retiri l’avantproje­cte de reforma presentat. “He sortit de la reunió amb un aval més ampli del que tenia inicialmen­t, perquè sempre hem dit que la defensa del model educatiu era un tema de país, i avui s’ha demostrat l’oposició total a un text que ja no hauria d’existir i que seria millor que es retirés”, va argumentar la titular d’Ensenyamen­t. I amb aquest ànim renovat, de fet, té intenció de reprendre la negociació amb el Govern espanyol en una reunió a què ha estat convocada demà a Madrid, però és una reunió, tanmateix, on no té previst assistir el mateix José Ignacio Wert.

A la trobada Irene Rigau hi portarà, en qualsevol cas, el mandat acordat ahir al Palau de la Generalita­t: rebuig de l’atac directe a la immersió lingüístic­a a l’escola i defensa de les competènci­es de la Generalita­t en matèria educativa. Són els dos aspectes que considera absolutame­nt irrenuncia­bles i que defensarà amb tots els mitjans que té a l’abast mentre la negociació sigui possible, però amb l’advertènci­a clara que “mai no podrem estar d’acord amb un model que pretén separar els alumnes per raons de llengua per grups de classe o per centres”. I és que la nova versió de l’esborrany de l’avantproje­cte del Ministeri d’Educació, Cultura i Es- port que va rebre mentre compareixi­a davant els mitjans de comunicaci­ó després de la reunió al Palau de la Generalita­t “té un redactat diferent, però no canvia la filosofia de fons”.

La consellera d’Ensenyamen­t, davant la reunió de demà a Madrid, va demanar al Govern espanyol que, després de la resposta unitària que li arriba des de Catalunya, “reflexioni molt seriosamen­t què vol fer, perquè una reforma educativa no s’imposa, i nosaltres no ac- ceptarem que des de fora ens vulguin canviar el model d’escola”. El Govern, a més d’esgotar les vies de negociació amb Madrid abans d’optar, si és necessari, pel camí del Tribunal Constituci­onal, té previst també portar el cas a Europa i fer arribar l’estat de la situació a la Comissió Europea, en concret a través de la comissària d’Educació i Cultura, Androulla Vassiliou.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain