La Vanguardia (Català)

Camacho avala la reforma i només vol canviar la qualificac­ió del català

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Només van caldre uns quants minuts perquè el ministre d’Educació, José Ignacio Wert, i la presidenta del PP de Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho, arxivessin les seves diferèncie­s sobre el tractament del català en el seu projecte de llei de reforma de la qualitat educativa. Una trobada de més de tres hores dimarts i converses telefòniqu­es des de diumenge els havien fet comprovar que les seves posicions estaven més a prop del que semblava.

De fet, la presidenta dels populars catalans va assegurar que donava suport al text íntegre de la llei, i que l’única cosa que li ha de retreure al ministre és que no consultés abans amb el PP català, que sí que sap com cal tractar aquests assumptes. I l’exemple més clar que tots dos compartei- xen el model recollit a l’esborrany és que Sánchez-Camacho es va limitar a demanar al ministre que introdueix­i lleus retocs, no per canviar l’essència, sinó per modificar termes que facin que el text “no pugui ser manipulat”, que és el que segons el parer de la dirigent catalana està fent el Govern de la Generalita­t i la resta dels partits catalans des de fa una setmana.

La líder del PP català afirma que no és cert que el català passi a ser la quarta llengua en ser considerad­a una especialit­at, sinó que no pot ser troncal perquè aquest caràcter es reserva per a les assignatur­es que s’han d’impartir a tot Espanya. Per això va demanar al ministre que es canviï el terme especialit­at, que pot fer que es confongui amb una optativa, per una nova denominaci­ó, sigui “assignatur­a autonòmica” o “pròpia”.

Un altre “engany”, tal com els ha denominat la presidenta del PP català, és que el català no s’exigeixi per obtenir el títol de batxillera­t, una cosa que, assegura Sánchez-Camacho, “és una manipulaci­ó i una tergiversa­ció”. Per tot això, va dir al Govern que presideix Artur Mas que accepti la mà que li ha ofert Wert i dialogui per intentar arribar a acords, “que abandoni la confrontac­ió” i que parli abans de convocar reunions com la que va celebrar ahir Mas, que va considerar una reunió “contra el Govern central”, convocada des de “la deslleialt­at”.

Sánchez-Camacho també li va plantejar a Wert la possibilit­at que s’estimuli, en les comunitats que així ho desitgin, el coneixemen­t bàsic de les llengües que són cooficials en alguna autonomia d’Espanya, perquè així es transmeti “el projecte comú en una Espanya plural”, que és, va dir, el que defensa el PP.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain