La Vanguardia (Català)

Rajoy i Rubalcaba s’acusen d’arruïnar l’estat de benestar

Tota l’oposició porta al Constituci­onal la congelació de les pensions

- LUIS IZQUIERDO Madrid

El president del Govern, Mariano Rajoy, i el líder de l’oposició, Alfredo Pérez Rubalcaba, van convertir ahir el penúltim duel parlamenta­ri de l’any en una col·lecció d’atacs mutus greus sobre quin dels dos té més responsabi­litat en la destrucció de l’Estat de benestar. En un to especialme­nt dur, demolidor en alguns aspectes, el secretari general del PSOE va arremetre contra totes les reformes dutes a terme pel PP per acusar Rajoy d’estar “desmuntant peça a peça l’Estat social que durant trenta anys hem creat entre tots els espanyols”.

Perquè, segons Rubalcaba, des que el PP governa “viuen pitjor els pensionist­es, les pensions dels quals han perdut poder adquisitiu; els estudiants, que paguen més taxes i tenen menys beques; els treballado­rs de la justícia, els que treballen a la cultura, viuen pitjor les dones, els dependents...”. “Mai, senyor Rajoy, no es va destrossar tant en tan poc temps”, va concloure un Pérez Rubalcaba que només va deixar una escletxa oberta per a l’es- perança: el retorn d’un govern socialista.

Rajoy va al·ludir a les dificultat­s conjuntura­ls per justificar bona part de les mesures que s’estan adoptant. Però, sobretot, el president del Govern central va justificar la duresa dels ajustos en l’excés de dèficit heretat del govern anterior: “Si vostès haguessin complert el compromís de deixar el dèficit públic en un 6% en lloc del 9%, jo no hauria hagut de prendre les mesures que he adoptat”. A més va retreure a Rubalcaba que era el menys indicat per censurar la decisió de no revalorar les pensions. “Vostè no pot apropiar-se de l’Estat de benestar ni pot parlar de pensions, perquè vostè era en un govern que va congelar les pensions”, li va tornar la pilota Rajoy, per qui “el pitjor atac a l’Estat de benestar són uns comptes públics insostenib­les, que és el que ens van deixar”. “I nosaltres estem corregint-los”, va afegir.

El duel entre la portaveu socialista, Soraya Rodríguez, i la vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va repetir la rudesa pugilístic­a dels líders. “Mig any mentint, senyora vicepresid­enta: va mentir fora d’aquí, ha mentit al Parlament, ha mentit votant la revaloritz­ació de les pensions”, li va etzibar Rodríguez en sintonia amb el cap de files socialista. Santamaría també va abusar del retrovisor: “Rubalcaba va dir que sortiríem de la crisi el 2011. Sortir, van sortir vostès del govern, però aquí van deixar la crisi”, va respondre.

La batalla sobre la congelació de les pensions continuarà. Tota l’oposició va acordar ahir portar al Tribunal Constituci­onal el reial decret del Govern, que validarà avui al Congrés.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Rajoy es va reunir amb el ministre Montoro al Congrés
EMILIA GUTIÉRREZ Rajoy es va reunir amb el ministre Montoro al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain