La Vanguardia (Català)

El pacte CIU-ERC, pendent de serrells fiscals

Esprint negociador per anunciar un acord el cap de setmana

- ISABEL GARCIA PAGAN

Una marató negociador­a de comissions amb un únic objectiu: tancar un acord d’estabilita­t abans del cap de setmana. Durant tota la jornada d’ahir, els representa­nts de CiU i ERC en les comissions de treball de matèria econòmica i d’estabilita­t institucio­nal van mantenir contactes, intercanvi­ar propostes i quantifica­r possibles mesures que permetin tancar un pacte de legislatur­a en tots els àmbits. Però l’encaix dels ajustos obligats en el pressupost de la Generalita­t per al 2013 encara és el principal maldecap. Reunions secretes en espais neutrals per a les delegacion­s de les dues formacions, com la que ahir es va cele- brar en l’hotel boutique Amister, a l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona. Avui continuara­n els contactes a contra rellotge.

La pretensió dels dos partits passa perquè Artur Mas i Oriol Junqueras donin el vistiplau oficial a l’acord demà mateix perquè els consells nacionals de CDC i ERC i el comitè de govern d’Unió els ratifiquin dissabte. Tot i que només en el cas dels republican­s la reunió d’aquest òrgan de partit és preceptiva per donar llum verda a un pacte de govern. El calendari que es manté sobre la taula inclou la sessió constituti­va del Parlament per al dilluns 17 i la celebració del debat d’investidur­a el dia 20, amb la designació de Mas per majoria absoluta divendres al matí 21. La comunicaci­ó de l’elecció al Rei es faria, com en el cas basc, per correu certificat, tenint en compte la convalescè­ncia del Monarca. Mas prendria possessió del càrrec com el 130è president de la Generalita­t el matí del dia 24 i el seu Govern ho faria el dia 27, amb la pretensió d’arrencar l’any a ple rendiment.

La referència en l’acord final a la consulta no ha suposat en cap cas el principal maldecap per als negociador­s de la comissió jurídica. Artur Mas es va comprometr­e a celebrar una consulta en la pròxima legislatur­a i ERC està satisfeta amb la melodia, tot i que encara aspira a concretar una mica més la lletra al document final. Segons fonts coneixedor­es de la negociació, la comissió ha elaborat una agenda de treball amb els passos a seguir amb el convencime­nt que els tràmits –sol·licitud al Govern espanyol per convocar un referèndum, llei de consultes catalana i recurs de l’Estat davant el Constituci­onal– s’esgotarien el gener del 2014. Seria llavors quan CiU i ERC s’emplaçarie­n a posar data concreta a la consulta. Aquest full de ruta garantiria, a més, la col·laboració entre ambdues formacions, almenys, els dos pròxims pressupost­os.

On es continuava treballant ahir, i avui es produiran noves reunions, és en la comissió econòmica. Els republican­s van assumir fa dies el discurs de les retallades i treballen perquè CiU accepti algunes de les seves propostes fiscals per poder presentarl­es com a mesures “pal·liatives” als ajustos obligats per al compliment dels objectius de dèficit. La federació nacionalis­ta s’apropa a reinstaura­r el tram més alt de l’impost de succession­s, que va eliminar per complet Mas en compliment del seu programa el 2010. Així mateix, estan sobre la taula noves taxes sobre grans superfície­s comercials i centrals nuclears, que el conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, continua estudiant i comptabili­tzant la seva possible incidència en els ingressos. On ERC continua sense aconseguir fruits és en la seva pretensió de traspassar càrregues de les rendes sobre el treball a les rendes sobre el capital. Descartat pel veto del Govern central l’impost sobre els dipòsits bancaris, ERC planteja ara a CiU, de moment sense èxit, gravar els beneficis bancaris. ERC ha demanat valentia a CiU en aquest terreny.

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? El pacte de l’Amister? L’hotel boutique de l’avinguda Roma de Barcelona va acollir ahir els representa­nts de CiU i ERC en la seva marató negociador­a per tancar l’acord de govern
XAVIER GÓMEZ El pacte de l’Amister? L’hotel boutique de l’avinguda Roma de Barcelona va acollir ahir els representa­nts de CiU i ERC en la seva marató negociador­a per tancar l’acord de govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain