La Vanguardia (Català)

Política de toros

- Fernando Ónega

De sobte va saltar la sorpresa, i la sorpresa es diu Gallardón. Com diria l’agent 007, Alberto RuizGallar­dón. A aquest ministre no cal animar-lo gaire perquè es posi a fer reformes, tal com demostra la seva biografia; però es va esverar amb la febre reformista de Rajoy, i es va llançar a posar la justícia de cap per avall. Canvia la llei, imposa taxes, modifica substituci­ons, treu dies lliures i executa la reducció salarial, els acomiadame­nts d’eventuals i la supressió de l’extra de Nadal. Com que s’ha ajuntat tot, ha esclatat la insurrecci­ó. Ja hem vist jutges amb pancartes. Ara queda veure’ls tallant el trànsit. Les reformes han aconseguit el que no havia aconseguit la justícia mateixa: unir tots els seus administra­dors per damunt de la seva ideologia.

Està passant una cosa curiosa: fins ara ningú no defensava el funcioname­nt del sistema judicial espanyol. Entre retards, embussos i altres deficiènci­es, aquest pilar de l’Estat constava i consta en altes posicions d’alt desprestig­i. Però arriba un senyor a qui s’ha de suposar almenys la bona intenció de millorar-lo, i aquest senyor passa a ser el dolent. Els rebels no el volen ni com a interlocut­or. Gran part de l’opinió publicada es gira contra ell, que va ser tan desitjat, i ahir mateix se li deia pocatraça a les tertúlies i se’l feia responsabl­e de provocar una rebel·lió. La rebel·lió que faltava en el desgavell espanyol.

Ha fet alguna cosa revolucion­ària, aquest ministre? Sembla que no. Ha fet amb el personal judicial alguna cosa que no es faci amb els altres funcionari­s? Potser treure’ls sis dies lliures, sis, i modificar el règim de substituci­ons. I quant a les taxes, els que hem de rebel·larnos som els jutjables, no els administra­dors. Per tant, el que se censura i es condemna és el mètode, les formes, el procedimen­t. Sembla que Gallardón va veure les primeres resistènci­es i es va proposar arrabassar a Wert el merescut títol de Toro Brau a qui el Càstig Encoratja, encara que la seva frase ahir va ser una altra: “Governar és, de vegades, repartir dolor”. Des d’aquesta filosofia es va proposar de ser cirurgià que opera sense anestèsia amb un bisturí que ataca pel costat del corporativ­isme.

Se m’acuden un parell de dubtes: en vista de moltes reaccions i actituds de membres d’aquest Govern, senten plaer davant el repartimen­t del dolor? Les crítiques els fan envalentir-se davant el càstig? Si és la primera possibilit­at, s’entén que vegin els pensionist­es feliços amb la pujada i el contribuen­t feliç per la pressió fiscal que li han imposat. Si és la segona, Rajoy pot estar tranquil: té uns ministres lliurats al fervor retallador. Però, per les frases que van dient, porten les tisores a les banyes de toro brau. Tinc ganes de dir-los que no passa res per ser una mica més flexibles, ni per entendre les raons de qui es queixa de dolor. I no es deixa de ser de dretes per utilitzar una mica la mà esquerra. Una miqueta de mà esquerra. Tampoc no és demanar gaire.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain