La Vanguardia (Català)

Crítiques en el PSC a Navarro per la seva “falta de diàleg”

Elena lamenta “les formes” de l’elecció de Lucena com a portaveu

- IÑAKI ELLAKURÍA Barcelona

Mar de fons en el socialisme català. La decisió de Pere Navarro de col·locar sense avís previ “ni diàleg” Maurici Lucena, el seu “fitxatge estrella” a la llista socialista del 25-N, com a portaveu del grup parlamenta­ri del PSC, relegant Jaume Collboni, ha aixecat malestar i crítiques en el partit. “Lamento les formes amb què s’han fet aquests canvis”, va declarar ahir Joan Ignasi Elena, membre del secretaria­t del PSC, nucli dur de la direcció, i líder del col·lectiu intern Avancem.

Una decepció que ahir era compartida per altres dirigents socialiste­s que, tanmateix, van optar per guardar silenci públic. “Aquesta actuació no té res a veure amb la promesa de Navarro d’actuar des del diàleg i el consens”, apuntava un membre de l’executiva que va avisar sobre la possibilit­at que aquest enuig aflori en el consell nacional de diumenge vinent.

Un sentiment que aquesta vegada transcende­ix a les bases i arriba inclús al nucli dur de la direcció, perquè entenen que Navarro “va amagar” dilluns davant el secretaria­t del partit els seus plans. En aquesta reunió, Elena va preguntar per l’arquitectu­ra del nou grup parlamenta­ri. La resposta de Navarro va ser breu: encara no hi havia res decidit. Però vinti-quatre hores després, el primer secretari del PSC va escollir Lucena –amb una trajectòri­a política desenvolup­ada principalm­ent a Madrid i que dins del partit preocupa per la seva “inexperièn­cia”– i comunicava a Collboni el seu nou i secundari paper.

Però el malestar no es limita només a una qüestió de formes. Des d’alguns sectors s’ha vist aquest canvi com un “nou càstig” a les veus discordant­s amb Navarro. No es pot oblidar que Collboni, juntament amb Rocío Martínez-Sampere, que també ha vist enfosquit el seu paper de portaveu econòmica, i altres dirigents com Laia Bonet –ara fora del Parlament– van defensar en l’executiva la necessitat de celebrar primàries malgrat l’avançament electoral. Una postura que van traslladar després al consell nacional i per la qual van ser recriminat­s en públic per l’exsecretar­i d’organitzac­ió i avui diputat a les Corts José Zaragoza.

Al marge d’aquest conflicte intern, el primer secretari del PSC va haver de respondre també al comunicat de l’anomenat sector catalanist­a, firmat per l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, la diputada Marina Geli i la portaveu a l’Ajuntament de Girona Pia Bosch, entre d’altres, en el qual reclamen avançar cap a “una majoria d’esquerres”, marcar distàncies amb el PSOE i defensar sense matisos el “dret a decidir”.

Davant aquest nou front que posa en dubte la seva autoritat interna, Navarro va llançar un dur missatge als signants del comunicat en què els va recordar que molts d’ells van ser consellers i van tenir “grans responsabi­litats” en els governs del tripartit que “ens han portat a la situació actual”.

Per aquesta raó, els va reclamar que “ens deixin que recuperem i construïm el partit”.

 ?? MARC ARIAS ?? El primer secretari del PSC, Pere Navarro
MARC ARIAS El primer secretari del PSC, Pere Navarro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain