La Vanguardia (Català)

Blanco: “D’aquí a 15 dies allò de Catalunya estarà resolt”

- ANXO LUGILDE Santiago de Compostel·la

“D’aquí a quinze dies allò de Catalunya estarà resolt”, va dir per telèfon el febrer del 2011 el llavors ministre de Foment, José Blanco, al seu amic José Antonio Orozco, vicepresid­ent de l’empresa de transports Azkar. Parlaven del permís de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (Aesa) per a la instal·lació d’una nau d’Azkar a l’aeroport del Prat, segons un informe policial de sumari del cas Campió que s’instrueix al Suprem contra Blanco pels presumptes delictes de tràfic d’influèncie­s i suborn. La policia es pregunta com va poder Blanco anunciar la resolució quan faltaven encara dos informes d’Aeroports Espanyols i Navegació Aèria (Aena).

Orozco, natural com Blanco de Palas de Rei (Lugo), va demanar ajuda al seu amic per agilitar els permisos d’aviació civil i aconseguir les llicències que l’Ajuntament de Sant Boi de Llobregat li denegava. El cap de gabinet de Blanco, Javier Hurtado, i el secretari d’Estat de Transports, Isaías Táboas, van trucar a Orozco. Táboas va aclarir que l’hi havia “dit el ministre”. “Jo parlo amb l’alcalde i et posaré en contacte amb ell”, va anunciar Táboas amb referència a Jaume Bosch, del PSC, llavors alcalde de Sant Boi.

La policia assenyala que les llicències van ser aprovades després d’una entrevista d’Orozco amb Bosch i afirma que Blanco “utilitza la seva posició com a ministre de Foment per afavorir la resolució dels expedients a favor dels interessos particular­s del seu amic”. Mentre Blanco torna a demanar l’arxivament del cas, avui declara al Suprem un tècnic municipal de Sant Boi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain