La Vanguardia (Català)

La protesta judicial

-

LES reformes en la justícia proposades pel ministre Alberto Ruiz-Gallardón han provocat una contundent resposta per part de tots els estaments del sector. Jutges, fiscals, advocats i procurador­s, siguin quins siguin els seus orígens ideològics o la seva militància en organitzac­ions judicials, s’han posat unànimemen­t d’acord en plantar cara a una reforma que jutgen més ideològica que profession­al i que converteix la justícia en un servei “en efectiu”, per les taxes que es proposen.

L’insòlit i històric acord entre totes les parts engega a rodar la tesi del Ministeri de Justícia que es tracta d’una protesta corporativ­a. És lògic que quan es tracta de reformar un sector de la societat es produeixen efectes contraris als avantatges que aquest grup ha anat acumulant amb els anys. I que, per tant, que els beneficis de què gaudeixen els jutges i magistrats es vegin perjudicat­s, com per exemple en la paga doble, en la reducció dels dies que es computen com a permís per a assumptes propis o en les retallades a les places de jutges substituts. Però d’aquí a denunciar un moviment corporatiu hi ha un món.

Perquè en la protesta no només s’assenyalen aquestes retallades, sinó el fet que s’introdueix­i un sistema de taxes que, a la pràctica, converteix la justícia en un servei públic fora de l’abast d’una bona part de la societat. No tots els que s’oposen ho fan per haver-se introduït el sistema de taxes en la justícia, sinó perquè ho consideren excessiu. Així, el recurs a una multa de trànsit o un judici per presumpte acomiadame­nt improceden­t poden costar al ciutadà 200 euros. Un recurs al Suprem, uns 1.000 euros. I un divorci, uns 300. Però no només són les taxes judicials. També està el registre civil, que en cas de prosperar la reforma passarà als registrado­rs de la propietat i els notaris, la qual cosa es considera una privatitza­ció del servei.

Hi ha altres motius de la protesta, com la pèrdua de pes competenci­al del Consell General del Poder Judicial o que jutges, fiscals, advocats i consumidor­s consideren la fallida de l’Estat social que es protegeix a l’article 1 de la Constituci­ó. I, per reblar el clau, ahir el Poder Judicial va titllar d’inconstitu­cional la reforma del Codi Penal que pretén el ministre Ruiz-Gallardón.

Tothom sap la mala fama que té la justícia a l’Estat espanyol. Entre altres raons, per la seva excessiva lentitud. També és sabut que la justícia ha estat un dels pocs sectors que no ha tingut una reforma en profundita­t en els 34 anys de democràcia i que, en línies generals, ha vingut respectant l’statu quo del règim anterior. La insistènci­a amb què reclama la societat una reforma de veritat de la justícia ha caigut sempre en sac foradat i, a tot estirar, s’han aplicat pedaços. És evident que la reforma de la justícia exigeix una posta a punt que permeti a tot el sector judicial arribar a tot arreu amb rapidesa i eficiència. En lloc d’encarar una reforma com cal, Ruiz-Gallardón aplica criteris estrictame­nt economicis­tes per fer front a la crisi. La qual cosa, en definitiva, és un error.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain