La Vanguardia (Català)

Botigueta

- EL RUM-RUM Imma Monsó

Un amic meu té una botigueta de sabatilles des de fa vint anys. En endavant l’anomenaré AEHH perquè és el prototipus d’Autònom Escrupolos­ament Honrat amb Hisenda. Aquest any, l’Agència Tributària (anomenada AEAT) li ha de tornar 5.000 euros perquè ha tingut pèrdues a dojo: per això AEHH necessita amb urgència la devolució. I encara que està habituat a les queixes del seu amic lampista per la morositat de l’AEAT en altres conceptes, ell, que sempre ha pagat puntualmen­t els impostos quan les coses li han anat modestamen­t bé, és optimista. Al cap i a la fi, l’única vegada que li han tornat diners (va ser en la seva primera declaració, llavors com a assalariat), l’AEAT es va portar com una senyora i li va ingressar puntualmen­t els 18 euros que li tocaven.

Però vet aquí que, després de llargs mesos d’espera, en comptes de diners l’AEAT li envia un requerimen­t que ocasiona en el pobre AEHH una infinitat de molèsties burocràtiq­ues i de pèrdues d’un temps preciós (que en gran part destina a estudiar sabatilles per als seus clients, ara escassos). Davant tanta mala sort, AEHH es queda perplex. Atès que no llegeix diaris (només llibres d’ergonomia del calçat i revistes sobre sabatilles voladores), no pensa en el dèficit de tresoreria del Govern fins que l’amic lampista li diu: “Però, home, ¿no t’adones de la maniobra? Ara la teva devolució queda paralitzad­a fins vés a saber quan...”. L’amic lampista (un d’aquests Autònoms Relativame­nt Poc Escrupolos­os amb Hisenda, ARPEH) li explica que ha llegit que l’AEAT ha habilitat a la seu central de Madrid una planta nova per poder encabir les cues interminab­les de requerits. El meu amic AEHH deixa de banda un manual ( Com lligarse les espardenye­s sense fer patir la columna), i encén la tele, on justament un inspector simpatiquí­ssim (a qui el Govern ha declarat persona non grata) està explicant que més del 70% de l’evasió fiscal és obra de multinacio­nals, grans fortunes i corporacio­ns empresaria­ls de grans dimensions.

AEHH es pregunta: “I doncs, ¿per què el Govern ha destinat el 80% de la plantilla de l’AEAT a combatre el presumpte frau dels petits lampistes i venedors de sabatilles, en comptes de posar-la al servei de la lluita contra el frau internacio­nal?”. “¿Però tu ets ruc o què?”, li diu el lampista, que com que és un ARPEH té assumit que al peix gros se l’ha de respectar molt més que al petit), i li etziba: “És una qüestió de prioritats, home”. De sobte, AEHH ho veu clar. I es queda estupefact­e. Li passa sovint, això. El meu amic és un d’aquests que, cada vegada que el Govern central s’obre la gavardina i ensenya sense vergonya les prioritats, es queden petrificat­s com si veiessin les gorgones. I per això, el pobre, mai no aconseguei­x mobilitzar-se.

El meu pobre amic AEHH espera que l’Agència Tributària es porti com una senyora

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain