La Vanguardia (Català)

Un govern d’unitat nacional

- Lluís Foix

No sabrem l’abast dels canvis que estem vivint fins que no hàgim saltat la muralla que separa el món d’ahir i el de demà. Em sento incapaç de formular una aproximaci­ó a les conseqüènc­ies de la crisi que s’està carregant vells conceptes, molts estalvis i patrimonis i també la seguretat que els llocs de treball eren fixos.

La política social de mercat ja no garanteix l’estabilita­t econòmica de persones i institucio­ns. En bona mesura, perquè el creixement que hem experiment­at en els últims trenta anys era més fictici que real, responia a l’estranya pràctica de treballar amb diners inexistent­s i fer-nos creure que els beneficis de particular­s, empreses, bancs i grans multinacio­nals es devien a la intel·ligència d’executius que feien iniqües meravelles amb els números per tal d’anunciar guanys espectacul­ars cada exercici.

L’economia es va convertir en una fantasia alimentada per uns mags que de les pedres en feien pans. Podem buscar responsabl­es en els polítics conservado­rs o progressis­tes establint la simetria entre un “pensador

Sense estabilita­t social i política, els projectes del pròxim govern poden estavellar-se molt aviat

de dretes” o un “intel·lectual d’esquerres”, dues categories de gent que han creat molts més problemes dels que pretenien resoldre i que quan teoritzen sobre qüestions controvert­ides, sentimenta­ls i passionals, compliquen més els conflictes i fins i tot els fan insolubles.

Estem ara davant un debat de grans dimensions entre Catalunya i Espanya que ocuparà l’atenció de la política catalana i espanyola durant un llarg temps. No repetiré l’opinió que el debat nacional i el debat social no poden ajuntar-se en un temps de crisi com el que vivim. Per qüestions pràctiques i humanes. Un govern feble com el que sortirà de la investidur­a d’Artur Mas no podrà mantenir oberts els dos fronts si abans no resol les necessitat­s més peremptòri­es de milions de catalans que viuen en situacions molt precàries i sense horitzons per trobar una feina dignament retribuïda. La resposta de les urnes al president Mas el 25-N anava en aquesta direcció.

ERC esquiva entrar en el Govern, suposo, perquè sap que l’austeritat castiga qui la practica des del poder i perquè estar amb el Govern i a l’oposició és una situació molt còmoda però molt perillosa també per quan s’obrin de nou les urnes.

O s’intenta formar un govern d’unitat nacional que consisteix sempre a cedir parcel·les de poder per aportar estabilita­t al país en temps difícils, o la breu legislatur­a que s’acosta es pot carregar el president Mas i la consulta sobiranist­a, que serà un dels eixos principals del pròxim Govern.

No sé quantes formacions podrien entrar en aquest hipotètic govern d’unitat. Totes les possibles per dedicar esforços a pal·liar la crisi que afecta tantes persones. Em temo que si no es fa així les tensions socials augmentara­n. I no seran només polítiques, sinó violentes.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain