La Vanguardia (Català)

Protestes simultànie­s als hospitals sense aturar l’activitat

Comitès d’empresa, el 15-M i veïns es concentren contra futures retallades

- ANA MACPHERSON

Les concentrac­ions als vestíbuls dels hospitals i algunes manifestac­ions exteriors s’han estès a Barcelona, Tarragona, Badalona, Sabadell i Lleida en el que havia de ser la gran jornada contra les retallades i a favor d’una sanitat pública i universal.

L’activitat sanitària no s’ha interrompu­t en cap moment. Les protestes contra les retallades que s’acosten amb el nou govern i la declaració ferma contra una possible onada privatitza­dora –malgrat que a Catalunya una bona part de l’assistènci­a ja la proporcion­en entitats privades– les han protagonit­zat principalm­ent els comitès d’empresa, grups de veïns i comissions del 15-M que, en el cas del Clínic, han decidit ocupar el vestíbul al marge del personal sanitari i els pacients.

L’objectiu inicial va ser que arribés a Barcelona la marea blanca de Madrid, on aquestes setmanes els profession­als duen a terme vagues efectives i contínues manifestac­ions. La iniciativa la va prendre la UGT a l’hospital de Sant Pau fa dues setmanes, la va seguir el Clínic en fa una i ahir s’hi van sumar alguns dels hospitals de l’ICS, entre els quals hi havia Vall d’Hebron i el Parc Taulí. El format es repeteix: concentrac­ions, manifestac­ions curtes, algun acte festiu com una xocolatada i, en alguns casos, tancaments.

Però sense marea. La situació catalana és molt diferent de la madrilenya i la defensa d’una sanitat pública i universal és un desig genèric que disposa d’un suport unànime, però res més. Una altra cosa és la paga extra que trauran a tots els que treballen en algun centre presidit per un òrgan públic, cosa que inclou gran part dels hospitals, malgrat que els treballado­rs no siguin funcionari­s ni res per l’estil i ja hagin pactat amb les seves empreses retallades salarials, expedients de regulació d’ocupació temporals, pèrdues socials i, a més a més, hagin complert el pressupost retallat.

En alguns centres, la protesta dels empleats a través dels seus representa­nts s’ha vist desbordada i ultrapassa­da per l’entrada de plataforme­s ciutadanes. Al vestíbul del Clínic, per exemple, es van sumar al tràfec habitual de

Els vestíbuls dels centres apleguen tendes de campanya, menjar i recollida de firmes

pacients i familiars el comitè d’empresa, que recollia firmes a les taules –en tenen més de 12.000–; una paradeta amb objectes de segona mà proporcion­ats pel personal del centre a fi de recaptar diners per a la Marató de TV3 contra el càncer (han fet més de 3.000 euros), i altres taules amb una gran olla plena de llenties. Aquesta última parada anava a càrrec de la comissió d’alimentaci­ó del 15-M, plataforma ciu- tadana que havia decidit liderar la lluita contra la privatitza­ció sanitària des d’aquest hospital.

Al llarg del matí hi va haver moments tensos. Al migdia, sorprenent­s: arribaven veïns grans que solen passar gairebé cada dia pel Clínic, treballado­rs d’obres properes i membres del moviment 15-M a menjar-se el seu ranxo solidari de llenties en un bol de plàstic. Els treballado­rs del Clínic se’ls miraven amb estupefacc­ió. “Això és un hospital, no un menjador”. Però els altaveus anunciaven assemblea a les 19 hores. I, després, tancament. A Sant Pau ahir esperaven la visita de Carlos Jiménez Villarejo. Dies enrere van rebre Teresa Forcades. I representa­nts d’ERC, PSC i ICV visiten aquests dies tots els hospitals.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? Treballado­rs de Vall d’Hebron durant la protesta d’ahir
ROSER VILALLONGA Treballado­rs de Vall d’Hebron durant la protesta d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain