La Vanguardia (Català)

Molt més que química

- Mariángel Alcázar

Fa 15 anys, el Rei va posar la primera pedra de les sales multimèdia de l’Institut Químic de Sarrià, ara annexes a l’edifici principal, i també va inaugurar el laboratori mediambien­tal. Aquell dia, i sense que estigués previst, Joan Carles va respondre espontània­ment a les paraules que li va dirigir el llavors director Enric Julià. El Rei, a fi de destacar el paper de la societat civil catalana en el funcioname­nt del centre, va dir dues frases que van fer fortuna: “Catalunya és Catalunya i Espanya és Espanya”. Ahir, va ser el príncep Felip qui va visitar l’IQS per recórrer les instal·lacions del nou edifici i, malgrat que en l’acte inaugural van parlar totes les autoritats presents, i fins i tot es va resar el parenostre, cap dels oradors no va sortir del guió. Els responsabl­es de l’IQS, adscrit a la Companyia de Jesús, van donar a la inauguraci­ó un to religiós: la placa que va descobrir Felip va ser beneïda amb un hisop per l’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach; es va llegir el salm 126 –“Si el Senyor no construeix la casa...”– i un fragment de l’Evangeli segons sant Mateu. Amb aquests textos no calia dir gaire res més, però es va dir, perquè l’IQS és més que un centre acadèmic. Ho va recordar l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, exalumne del col·legi dels jesuïtes de Sarrià, i també la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, qui, pràcticame­nt en èxtasi, va presumir de ser néta, filla, germana i, sobretot, esposa d’exalumnes dels jesuïtes.

El conseller Andreu Mas-Colell, que va destacar el caràcter internacio­nal de l’IQS, va precedir en la paraula Montserrat Gomendio, secretària d’Estat d’Educació, segona del ministre Juan Ignacio Wert i una de les seves capdavante­res. Gomendio va dir que la suma de coneixemen­ts dóna millors eines a la vida, una generalita­t en què no s’exclou l’ensenyamen­t d’idiomes.

Va tancar l’acte Felip, amb un discurs en què hi va haver més paràgrafs en català que en castellà, un 60/40. Després, va xerrar amb alguns alumnes de màster i doctorat i els va desitjar que el seu futur profession­al sigui millor que el present.

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? El Príncep, al centre, amb Martínez Sistach, De Gispert, De Luna i l’alcalde Trias
MANÉ ESPINOSA El Príncep, al centre, amb Martínez Sistach, De Gispert, De Luna i l’alcalde Trias
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain