La Vanguardia (Català)

Andalusia i Canàries, les comunitats autonòmes amb més ni-ni

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ

No hi ha una distribuci­ó homogènia del preocupant fenomen dels ni-ni (joves que ni treballen ni estudien). Un informe elaborat pel Ministeri d’Educació sobre les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) i l’estadístic­a comunitàri­a revela que el 2011 hi havia fins a un 22,3% dels joves espanyols de 15 a 34 anys que ni tenien feina ni estudiaven.

Andalusia i les Canàries destaquen amb el percentatg­e més elevat de ni-ni, amb un 27,8% i un 27,5%, respectiva­ment. Les se- gueixen la Comunitat Valenciana (24,5%), Balears (23,9%), Castella-la Manxa (23,8%) i Extremadur­a (23,6%). Catalunya apareix per sota de la mitjana d’Espanya, amb un 21,3% de joves que ni estudien ni treballen. A Madrid, la xifra se situa en el 17,2%. Les dades més altes es donen, per tant, en algunes de les comunitats autònomes més castigades per l’atur i, alhora, per l’abandoname­nt primerenc del sistema educatiu.

Si s’analitza la població jove de 15 a 29 anys, el percentatg­e de nini arriba al 21,1%, enfront del 15% de mitjana a la Unió Euro- pea dels 27. A Alemanya representa el 9,7%; a Bèlgica, el 13,8%, i a França, el 14,5%.

El fenomen es concentra en el segment de la població d’entre 25 i 29 anys: en aquest cas, fins a la quarta part dels joves espanyols d’aquesta edat ni estudien ni treballen.

A més a més, està fortament vinculat a la població juvenil amb pitjor nivell educatiu. En el cas dels joves d’entre 15 i 34 anys, la proporció de ni-ni s’enfila fins al 30% en el grup format pels que no tenen un títol de secundària postobliga­tòria (almenys, batxillera­t o FP de grau mitjà). En aquest mateix tram d’edat, els que sí que disposen de titulació més enllà de l’ESO que no s’estan formant ni estan treballant represente­n el 16,2%. És a dir, la meitat que els que van deixar de manera prematura el sistema educatiu.

Hi ha més proporció de ni-ni entre les noies que entre els nois, amb una diferència de més de dos punts: el 21,1% d’ells i el 23,5% d’elles.

L’informe d’Educació també aborda l’abandoname­nt primerenc. Així, el 2011, més de la quarta part dels espanyols de 18 a 24 anys (en concret 26,5%) no tenia, com a mínim, un títol de secundària postobliga­tòria ni estava estudiant per aconseguir-lo. A Catalunya, l’abandoname­nt primerenc el 2011 es va situar en el 26%.

Malgrat que la xifra d’Espanya és molt alta (dobla la comunità- ria) es tracta de la dada més optimista des de l’any 2000. L’abandoname­nt colpeja amb més força els joves estrangers. L’any passat va afectar el 43,9% d’aquest col·lectiu.

Els experts vinculen aquests

El 22,3% dels espanyols de 15 a 34 anys ni estudia ni treballa; a Catalunya represente­n el 21,3%

alts índexs de deserció primerenca del sistema educatiu dels joves a Espanya a la facilitat per trobar feina, una situació que ha canviat radicalmen­t en els últims anys amb l’aprofundim­ent de la crisi econòmica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain