La Vanguardia (Català)

Quatre de cada deu atesos són espanyols

-

Per a la gran majoria dels que busquen ajuda en oenagés com Càritas no es tracta d’una “mala ratxa”. Hi ha pobresa severa, que s’allarga en el temps. Un 72% dels atesos per Càritas Diocesana de Barcelona aquest any ja havia rebut ajuda en anys anteriors. D’aquests, un 11% està en situació de pobresa almenys des de l’any 2009. D’altres havien aconseguit sortir de la seva mala situació però han tornat a recórrer a Cà- ritas. Hi ha casos de famílies que, a causa de la situació d’atur dels adults, van anar a viure a casa dels avis, que depenen de les pensions de jubilació. Quan la pensió no ha donat més de si, han recorregut a Càritas.

Les causes de la pobresa, com l’atur laboral, afecten tota mena de gent, independen­tment de l’origen i la nacionalit­at. Però, certament, el pes dels immigrants entre els demandants d’ajuts ha estat destacat en els últims anys. Però això també està canviant.

Fa tres anys els espanyols representa­ven el 31% dels atesos per Càritas. A Barcelona ara ja són el 43%, cosa que confirma una tendència que es detecta en els balanços d’altres entitats, com la Creu Roja, i en estadístiq­ues oficials. Entre les persones ateses per primera vegada, els espanyols són el 47%.

Segons l’origen, el nombre de magribins supera per primera vegada el d’americans (majoritàri­ament llatinoame­ricans). Càritas interpreta aquest canvi en el fet que molts llatinoame­ricans afectats per la crisi econòmica estan tornant als seus països d’origen.

Per edats, Càritas constata una pobresa infantil crònica. La proporció de menors d’edat (fins als 16 anys) atesos se situa des de fa anys en el 36%. / L. Sierra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain