La Vanguardia (Català)

La pobresa es cronifica: el 28% no té cap ingrés

Càritas triplica els serveis i els ajuts des que va començar la crisi el 2007. L’avís: “Tots podem arribar a ser pobres”

- LLUÍS SIERRA Barcelona

Ni subsidi d’atur, ni renda mínima..., un 28% de les famílies que acudeixen a Càritas Diocesana de Barcelona no té cap ingrés. La pobresa creix, i molt. La pobresa es cronifica i cada cop hi ha més gent a qui sembla impossible sortir-ne. Conxa Márquez, cap d’acció social de la diòcesi de Sant Feliu de Llobregat, afirmava ahir: “Tots estem en situació de risc, tots podem arribar a ser pobres”.

Es presentava el balanç provisiona­l de Càritas Diocesana de Barcelona, amb unes xifres que ja no sorprenen perquè segueixen la línia creixent dels darrers anys, com un gran termòmetre social que marca una febre altíssima: 60.000 persones ateses directamen­t per Càritas Diocesana en un any (i cal sumar-n’hi 200.000 més que reben ajuts en aliments, suport escolar o companyia a casa per voluntaris de Càritas de parròquies de les diòcesis de Barcelona, Sant Feliu de Llobregat i Terrassa).

Aquestes 60.000 persones necessitad­es ateses per Càritas represente­n un 3% més que l’any 2011. Però una perspectiv­a més àmplia mostra que l’increment ha estat d’un 121% respecte a l’any 2007, quan començava la crisi econòmica (i ja hi havia pobresa prèvia: aquell any Càritas va atendre 27.120 persones a Barcelona). Els serveis prestats a necessitat­s gairebé s’han triplicat en un lustre. Hi ha més gent que és més pobre, que necessita més ajuts.

L’arquebisbe Lluís Martínez Sistach reclama imaginació i generosita­t contra la pobresa

Lluís Martínez Sistach, arquebisbe de Barcelona i president de Càritas, va resumir la situació assenyalan­t que la pobresa és més extensa, més crònica, més intensa i més pròxima... I va destacar quatre grans mancances: sostre, feina , menjar i autoestima. L’arquebisbe va subratllar, a partir de les xifres de Càritas, l’atur juvenil (un 57% dels joves que volen treballar) i l’habitatge: hi ha més gent sense habitatge i més pisos buits, cosa que requereix la “imaginació i generosita­t” de tots, començant per l’Administra­ció. A l’informe es remarca que el 71% dels recursos distribuït­s per Càritas (24,7 milions d’euros aquest any, la gran majoria procedents de donacions particular­s, i a falta de l’acapte nadalenc en les parròquies, els diumenges vinents) es dediquen a pal·liar problemes d’habitatge –ajuts per pagar la hipoteca, el lloguer o el relloguer, els rebuts d’aigua, llum o gas...– o a proporcion­ar un pis social o una habitació a una pensió. Aquest any acabarà amb gairebé 2.900 persones que hauran aconseguit un sostre gràcies a Càritas.

En el cas de les hipoteques, el programa que dirigeix Carme Trilla ha triplicat els ajuts i, a més a més, ha aconseguit alguns èxits en la mediació amb entitats financeres per evitar desnonamen­ts.

Una de les xifres creixents és la del relloguer (40% dels ajuts en habitatge). Les persones i famílies que viuen en habitacion­s rellogades ja signifique­n el 29% de les ateses per Càritas. Mercè Darnell, responsabl­e de l’àrea de programes i serveis de Càritas, va explicar que aquesta situació s’apropa a la que es va viure les dècades dels anys cinquanta i seixanta, amb moltes famílies vivint en una sola habitació, sense espai per a una intimitat mínima, “ni perquè els nens facin els deures”. Amb un agreujant respecte a aquelles èpoques: molta d’aquella gent rellogada va arribar a millorar la qualitat de vida i la dels fills; ara “hi ha la primera generació que veu que els fills viuran més malament que ells”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain