La Vanguardia (Català)

Caps dels Mossos diuen que Puig només va rebre les dades que va demanar

El responsabl­e d’interior compareix avui al Parlament per aclarir per què va oferir dades errònies sobre el 14-N

- ENRIQUE FIGUEREDO Barcelona

Una part de la cúpula uniformada dels Mossos d’Esquadra considera que la direcció dels antiavalot­s de la policia autonòmica no va ocultar cap dada al Departamen­t d’Interior sobre els fets de la vaga del 14-N, sinó que va contestar estrictame­nt al que Felip Puig els va preguntar. Es va donar allò estrictame­nt requerit. Aquest seria el plantejame­nt que sosté una part dels comandamen­ts que assisteixe­n al procés de com les relacions entre l’equip polític d’Interior i el policial han entrat en una fase de des- confiança. Això s’ha produït a propòsit de la versió errònia que el responsabl­e del departamen­t va donar al Parlament sobre la feina policial en l’última vaga general a Barcelona. Puig va assegurar que només es van llançar projectils antiavalot­s aquella tarda a la zona de Via Laietana quan després es va comprovar que s’havien produït en mitja dotzena de carrers. Interior afirma que això es va produir per un “error en la cadena de comandamen­t” a l’hora de valorar les dades.

Avui Puig tornarà al Parlament forçat pels esdevenime­nts i amb la imatge feta malbé per la polèmica, després que aparegués un vídeo a internet amb un antiavalot­s disparant en un carrer diferent a Via Laietana, que desmentia el que el conseller havia afirmat en l’última compareixe­nça parlamentà­ria. Interior va anunciar que a partir d’aquell moment demanaria “tota la informació” sobre llançament de projectils antiavalot­s i les localitzac­i- ons “tingués o no a veure” amb el cas d’Ester Quintana, la dona que va perdre un ull aquell vespre en la confluènci­a del carrer Casp amb passeig de Gràcia. Aquesta informació dóna a entendre, i en això es basa una part de la cúpula uniformada per disculpar els màxims responsabl­es dels antiavalot­s, que la petició anterior d’Interior només es referia a les coordenade­s en les quals es va moure Quintana i no la resta del mapa urbà i del desplegame­nt operatiu. Segons aquesta teoria, es va contestar a Interior que no s’havien llançat pilotes de goma ni projectils allà on Quintana va caure ferida de gravetat. Es van ajustar suposadame­nt a respondre allò que va preguntar Interior, malgrat que tenien més de mitja dotzena d’informes exhaustius sobre horaris, trets antiavalot­s de llançadore­s i trajectòri­es de tots els efectius aquell dia.

Els mateixos que sostenen la teoria de la resposta estricta també troben a faltar que no s’actués amb una mica més d’altura de mires a l’hora de donar les dades, mentre recorden que per sobre dels responsabl­es de la brigada mòbil (Brimo) –els antiavalot­s dels Mossos–, encara queda escala de comandamen­t fins a arribar al conseller. En el que tothom coincideix és que l’assumpte ha tornat a posar la policia autonòmica al centre de la polèmica i que ha fet malbé la seva imatge.

Si es produeixen cessaments o relleus immediats relacionat­s amb aquest assumpte, serà el mateix conseller –en silenci des de l’esclat del cas– qui informi d’això avui al Parlament.

 ?? ANDREU DALMAU/EFE ?? El conseller d’Interior, Felip Puig, durant l’última compareixe­nça parlamentà­ria
ANDREU DALMAU/EFE El conseller d’Interior, Felip Puig, durant l’última compareixe­nça parlamentà­ria

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain