La Vanguardia (Català)

Els hotelers denunciara­n els apartament­s il·legals

En dotze anys el nombre de turistes creix un 138%, encara que la tendència de visitants comença a baixar, segons l’enquesta d’ocupació hotelera

- SILVIA ANGULO Barcelona

El Gremi d’Hotels de Barcelona ha dit prou. La competènci­a dels apartament­s turístics que operen de manera il·legal als carrers de la ciutat cada dia és més gran, sense que es tinguin xifres sobre el volum de negoci que controlen o que es puguin quantifica­r. No se sap quants són. Per això, els hotelers s’han unit amb l’Associació Catalana d’Albergs Turístics (Acatur) i l’Ajuntament de Barcelona per començar a denunciar aquesta activitat. El secretari general del gremi, Manel Casals, va explicar que la sensació general és que aquest tipus d’establimen­ts que no disposen de llicència s’han estès per tota la ciutat. És més, entre els mesos de juliol i novembre l’Acatur ja va formular 80 denúncies contra aquest tipus de negoci. Per això demanen a l’Ajuntament que actui contra aquesta activitat.

Casals considera que, a més del perjudici econòmic, molt difícil de quantifica­r, també provoquen un problema de prestigi per a tots aquells establimen­ts que funcionen legalment pagant impostos i oferint un servei de qualitat. A més, adverteix que alguns ofereixen places molt per sobre de la seva capacitat, en alguns casos 13 vegades superior de les places permeses i provoquen entre els turistes una imatge deplorable de la ciutat. El gremi, que encara no ha interposat cap denúncia, iniciarà ara un treball d’identifica­ció d’aquests apartament­s turístics il·legals i demana més contundènc­ia a l’Ajuntament. Alhora que reclamen agilitat a l’hora de tancar-los.

El cert és que el turisme continua sent un valor segur per a l’economia de la ciutat. Els últims dotze anys, segons dades de Turisme de Barcelona, el nombre de turistes allotjats a la capital catalana ha crescut un 135% i ha passat dels 3,1 milions als 7,3. Una evolució sense precedents que va semblar tocar sostre l’any passat quan es van fulminar tots els rècords de visitants. Aquest camí ascendent està molt lligat a l’arribada dels creueriste­s, que en aquest període de temps han augmentat un 364,9%. A començamen­ts del segle XXI aquest col·lectiu ascendia a 572.000 visitants, mentre que l’any passat aquesta xifra va arribar als 2,6 milions, dels quals un 56% embarca i desembarca a Barcelona.

Tanmateix, el rècord de turistes que es va assolir l’any passat sembla que es comença a desinflar, segons les dades de l’ocupació hotelera de l’octubre publicades per l’Ajuntament. L’arribada de turistes s’ha ressentit i ha afectat sobretot el turisme nacional per la situació econòmica del país. En comparació amb els resultats del 2011, tots els mesos, a excepció de l’abril i el març, han tingut una evolució negativa. El juny va ser el mes amb una reducció més significat­iva de visitants, amb un 19,9% menys en comparació de l’any anterior.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain