La Vanguardia (Català)

Rescat sense eufemismes

- Jaime Arias

Per fi, això sembla, ha arribat l’hora del rescat. Per què aquesta tardança? A qui o qui ho impedia o se’n beneficiav­a? Només era per una qüestió d’orgull, quan el més raonable i la marxa cap a l’Europa unida i democràtic­a assenyala direcció única? És a dir, atendre primer les necessitat­s essencials de les famílies més afectades per la crisi global. I evitar caure en solucions a la grega.

El ressorgime­nt dels extremisme­s radicals és un dels riscos que han d’assumir i afrontar les democràcie­s occidental­s, en la defensa dels seus valors, en situacions de summa conflictiv­itat com les que viu gran part de la humanitat. El retorn del berlusconi­sme més agressiu no admet dubtes sobre les intencions que comporta de destrucció de l’Europa democràtic­a.

En rigor, obeeix a l’onada destructiv­a de la mafiositat internacio­nal que, emparada en un capitalism­e salvatge, intenta liquidar la societat occidental­ista. Fomenten polítiques d’asfixiant austeritat que deixin exhaustos petits empresaris i empleats. I KO els parats, brindant-los, això sí, indignes peonatges. A l’inrevés de la valenta política d’una Dilma Rousseff patrocinad­ora de la lluita contra la corrupció a les seves pròpies files i d’ajuts al creixement que freni l’empobrimen­t de les classes mitjanes, en vista d’un declivi que amenaça la pròspera economia brasilera.

El sistema capitalist­a, en el qual s’han desenvolup­at els avenços i el mateix progressis­me cultural i espiritual

El capitalism­e, on s’han desenvolup­at els avenços i el progressis­me cultural, pateix un gran trencament històric

de la civilitzac­ió occidental, coneix, en efecte, el trencament més gran de la història. Crisi profunda en què es juga el futur immediat. Per sort, la reelecció d’Obama a la presidènci­a de la hiperpotèn­cia ens ha donat un respir. El mateix a l’actual establishm­ent dels Estats Units que a les altres primeres potències, asiàtiques i emergents, i altres zones interessad­es a preservar la pau i recuperar la marxa cap endavant, per sobre d’egoismes i egolatries, conscients que tots som interdepen­dents en el combat contra bel·licistes i terroriste­s.

Els de dalt i els de baix, grans i petits poders, en la nostra pròpia i estratègic­a esfera ibèrica, Castella i Catalunya, Madrid i Barcelona, cadascú amb els seus propis mèrits i particular­ismes, cooperant en l’acceleraci­ó de la solució eurodemòcr­ata, contra l’alternativ­a de protectora­ts regits per dictadures implacable­s. En comportame­nts solidaris i exemplars.

Tal com es va esdevenir l’any 1939, tots a l’una a Londres, que els millionair­e patriots es van alinear al voltant del bastió de la llibertat d’Occident. Inclosos els Beaverbroo­k i els March, i avui els Buffet, Gates, Slim i altres assenyades i filantròpi­ques àguiles atlantiste­s.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain