La Vanguardia (Català)

La Fiscalia no actuarà d’ofici contra Foment per L’N-II

No hi ha indicis de delicte en els accidents que s’han produït a la carretera al seu pas per la Selva, conclou el fiscal

- BÀRBARA JULBE Hostalric

Revés als alcaldes de la Selva. La Fiscalia no actuarà d’ofici contra el Ministeri de Foment pels accidents amb morts i ferits als trams de l’N-II pendents de desdoblame­nt i amb les obres aturades a la comarca. El fiscal conclou que no hi ha indicis de delicte i, per tant, no obrirà cap investigac­ió sobre la qüestió.

El consell comarcal lamenta profundame­nt aquesta decisió, tot i que el seu president, Robert Fauria, va advertir ahir que encara no tanquen la porta a la via judicial i plantejara­n que cada ajuntament presenti denúncies als jutjats pel mal estat de la carretera. A més, buscaran el suport d’altres comarques, com l’Alt Empordà, el Pla de l’Estany i el Maresme, afectades també pel pas de l’N-II, per fer un front comú. “Som conscients que la Selva és qui ha de liderar totes les actuacions perquè és la comarca més afectada, però demanarem que s’hi sumin altres comarques i institucio­ns per tenir més força”, va precisar Fauria.

Fa dos mesos, el Consell Comarcal de la Selva va enviar un escrit a la Fiscalia en què instava a investigar si hi havia una relació causa-efecte entre l’estat de la via i els sinistres. L’organisme considerav­a que Foment podria haver comès diferents delictes d’homici-

Els alcaldes acusen el ministeri del mal estat de la via i estudien noves accions legals

di i lesions per imprudènci­a greu. “La nostra documentac­ió tenia una extensió de trenta pàgines i la resposta del fiscal, un foli”, va concretar Fauria, que va criticar que el fiscal no fonamenti tampoc la seva decisió. “En tan sols cinc línies ventila el cas. No entenem per què no s’ha argumentat”, va afegir.

En l’escrit, els alcaldes de la Selva detallaven que en els vint quilòmetre­s entre Caldes de Malavella i Maçanet de la Selva, per on discorre la carretera a la comarca, es van registrar entre juny del 2009 i juny del 2012 un total de 95 accidents, que van deixar 6 morts, 21 ferits greus i 135 de lleus. En el tram esmentat, les obres es van reprendre l’octubre passat, però des del 2009 estaven en un important estat de deixadesa quan una de les dues empreses encarregad­es d’executar les obres va fer fallida. El consell criticava la desídia de Foment i considerav­a que la paralitzac­ió de les obres suposava un “increment evident del risc” per als conductors, i per això els seus responsabl­es havien de respondre davant la justícia.

El consell d’alcaldes de la Selva, que es va reunir ahir a Hostalric, va acordar concertar una reunió amb l’advocat Carles Monguilod, que porta el cas, per determinar quines són les opcions més viables. En una nova trobada d’edils, que se celebrarà properamen­t, es decidiran les actuacions que es duran a terme, possibleme­nt fer un informe jurídic, per reclamar que la situació de l’N-II es resolgui.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain