La Vanguardia (Català)

Roldós o la publicitat

- LLUÍS PERMANYER

El barceloní Rafael Roldós Viñolas (1846-1918) té l’honor de ser reconegut com el primer publicitar­i d’Espanya.

El fet de pertànyer a una família relacionad­a amb la impremta li va permetre disposar d’un coneixemen­t de la tipografia i de la comunicaci­ó que li va rendir profit ja en la seva adolescènc­ia. Va ser llavors quan es va iniciar com a corredor d’anuncis per al Diario de Barcelona. Es feia càrrec de tot el procés que implicava inserir un anunci en premsa.

Aquest aprenentat­ge profession­al i la comprovaci­ó que podia ser negoci, malgrat tractar-se d’una novetat, el va portar a fundar ja el 1872 el Centro de Anuncios Roldós y Compañía. Era en un local modest, però va encertar situantlo en un carrer eminentmen­t comercial: Escudeller­s.

La seva imaginació i dinamisme el van impulsar a proposar a l’Ajuntament la decoració de la Rambla durant les festes de la Mercè del 1877. I davant la imminència de l’Exposició Universal del 1888, va sol·licitar permís municipal per plantar 15 urinaris públics al centre de la ciutat, que havien de contenir publicitat al seu interior. També va negociar una exclusiva publicitàr­ia en certes línies de tramvia de Barcelona i Madrid. Tot això confirmava que era un inno-

El barceloní Rafael Roldós va ser el primer publicitar­i d’Espanya

vador en tots els aspectes.

Els bons auguris d’un negoci que rutllava paral·lel al gran creixement que experiment­ava la premsa, el va animar el 1893 a traslladar les oficines al rovell de l’ou: Rambla del Centre, 37 (núm. 38 actual), planta baixa.

El 15 de març del 1896 fundava Las Noticias, diari de tar- da que no trigarà a assolir la tirada més alta després de La Vanguardia i superava el lideratge com a diari vespertí d’El Noticiero. Era un rotatiu progressis­ta en el fons, però també en la forma, la qual cosa va fer que es donés importànci­a al tractament nou de la fotografia. Situada la redacció, des del 1920, a Rambla dels Estudis, 6 (núm. 124 actual), va aprofitar la centralita­t per fer públics els resultats de futbol, mitjançant allò que popularmen­t es va conèixer com les pissarres de Roldós. Va ser clausurat per la dictadura franquista. En aquell mateix edifici també havia situat l’agència de publicitat.

En començar el nou segle, Anuncios Roldós es perfilava com una empresa molt consolidad­a i moderna, la qual cosa el va induir a prestar als seus clients serveis cada vegada més personalit­zats. A la seva mort, Ruperto i Rafael Roldós, els seus fills, van sintonitza­r amb els nous vents de la modernitat publicitàr­ia.

El 1929 es va produir la primera fusió, Roldós-Tiroleses, per incloure la difusió a tota la península. Les oficines es van traslladar a Bergara, 11. Decennis més tard se’n va fer efectiva una altra: Roldós-Gispert. L’empresa, que amb 140 anys d’executòria és pionera de la publicitat a Espanya, té ara la seva seu al passeig de Sant Joan, 160.

 ?? ARXIU ROLDÓS ?? Roldós va situar a la Rambla 124 la seva agència publicitàr­ia i el seu diari, ‘Las Noticias’
ARXIU ROLDÓS Roldós va situar a la Rambla 124 la seva agència publicitàr­ia i el seu diari, ‘Las Noticias’
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain