La Vanguardia (Català)

És possible menjar bé anant de tapes

- MAGDA CARLAS Barcelona

Sigui per tendència, per la crisi o perquè els grans xefs l’han posat al dia, la tapa és més vigent que mai. Menjar petites porcions d’aliment agrada i allò que en un principi llunyà servia únicament per tapar una copa, ara és tot un univers culinari. Univers, per cert, que no és incompatib­le amb una dieta equilibrad­a, sobretot si s’adverteixe­n alguns punts conflictiu­s.

Un és que amb les tapes les quantitats són dubtoses, tant per dèficit com per excés. Quantes tapes equivalen a un dinar o un sopar? A més, és diferent si es tracta de tapa, barqueta o mitja ració. Un altre tema és el tipus de tapa. Sovint hi ha més oferta de tapes amb aliments proteics que amb aliments d’origen vegetal. És a dir, el pernil, els bunyols de bacallà o el peixet fregit acostumen a tenir més èxit al món de les tapes que les tapes d’amanida, de xampinyons o de carxofes, sense que això vulgui dir que no n’hi hagi. En qualsevol cas, quan es mengen tapes és recomanabl­e incloure opcions vegetals. Sense oblidar que sovint abunden els fregits i arrebossat­s, per la qual cosa serà interessan­t alternar-los amb tapes que continguin aliments crus o cuinats amb poc greix.

La beguda és un altre punt a considerar perquè gairebé sempre la tapa va acompanyad­a d’una beguda alcohòlica. No és un problema si es tracta d’un pica-pica ràpid, però quan la tapa exerceix de dinar o sopar la quantitat d’alcohol pot ser notable. La manera com mengem també és important. Amb freqüència, la tapa es menja dempeus, en poc espai i de pressa, la qual cosa no és precisamen­t el millor per tenir una bona digestió. Millor menjar asseguts i amb calma, encara que es tracti d’unes simples tapes.

Finalment, cal posar una atenció especial en la tapa, molt abundant per cert, de contingut incert, perquè sempre és millor saber el que es menja, especialme­nt si l’establimen­t no és de gran qualitat. En definitiva, que menjar de tapes pot estar molt bé, sempre que no es faci de qualsevol manera.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain