La Vanguardia (Català)

El Tribunal Suprem autoritza les emissions de TV3 al País Valencià

El tribunal estima el recurs d’acció Cultural i nega que la Generalita­t tingui competènci­a per prohibir el senyal

- SALVADOR ENGUIX València

La Generalita­t Valenciana no té competènci­es per prohibir la reemissió del senyal de TV3 al País Valencià. Aquest és, en resum, l’argument bàsic de la sentència dictada pel Tribunal Suprem contra la decisió de l’executiu valencià, quan el presidia Francisco Camps, de tallar l’emissió i, paral·lelament, de sancionar amb centenars de milers d’euros Acció Cultural del País Valencià, ACPV, propietàri­a dels repetidors. El nou executiu d’Alberto Fabra acata la sentència, aixecarà la multa a ACPV, de 300.000 euros, i no té intenció de buscar altres vies per impedir les emissions de TV3 a la Comunitat Valenciana, segons fonts pròximes al president valencià.

L’editor Eliseu Climent, al capdavant d’ACPV, va manifestar que aquesta sentència “enterra definitiva­ment el dur llegat de Camps, la seva obsessió per coartar la llibertat d’expressió i per atacar la nostra llengua i la nostra cultura”. “Avui és un gran dia per a la democràcia”, va afegir. No obstant això, va advertir que la solució passa “necessària­ment per un acord entre la Generalita­t valenciana, la catalana i el Govern Espanyol”. I va deixar clar que la reobertura dels repetidors “serà un procés lent”.

L’Alt Tribunal s’ha basat en els recursos presentats per ACPV contra una sentència del TSJ de València dictada el 2008 en la qual es donava la raó al govern valencià. La sentència aborda la “peculiarit­at” i “complexita­t” d’un cas que s’ha de resoldre “sobre la base dels títols competenci­als”. Així, el Tribunal Suprem assenyala que “es tracta d’emissions televisive­s difoses lícitament dins del seu àmbit territoria­l per un operador públic, proveït del seu propi títol habilitant” que és TV3, i que eren “reemeses” pels repetidors d’ACPV. “L’associació no assumia les funcions pròpies d’un operador audiovisua­l, sent un mer retransmis­sor dels programes televisius de l’operador públic”.

El text subratlla que “l’eventual reacció sancionado­ra, justificad­a pel desbordame­nt en l’ús de l’espectre radioelèct­ric i no pels continguts de les emissions (...) ha d’anar a càrrec de

L’executiu d’Alberto Fabra acata la sentència i no té intenció de frenar les emissions

l’Administra­ció específica­ment habilitada en matèria de gestió i control de l’espai radioelèct­ric, que és la de l’Estat”.

No obstant això, el Suprem adverteix que “l’anterior conclusió no implica que declarem la licitud de la conducta de l’associació recurrentm­ent sinó exclusivam­ent la falta de competènci­a de l’Administra­ció autonòmica per sancionar-la, amb els efectes ja esmentats”. Els partits de l’oposició van aplaudir la decisió del Suprem.

 ?? J.M.CENCILLO / ARXIU ?? Tancament d’un dels repetidors d’ACPV el febrer del 2011
J.M.CENCILLO / ARXIU Tancament d’un dels repetidors d’ACPV el febrer del 2011

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain