La Vanguardia (Català)

La pianista insubornab­le

L’atlàntida de Vic acull Maria João Pires amb el cel·lista Antonio Meneses

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

Una de les artistes més ben dotades per a la pianística, la sensible, experiment­ada i insubornab­le Maria João Pires, ha inclòs Vic en la seva gira espanyola, en la qual alterna grans ciutats amb altres capitals menys freqüentad­es per les megaestrel­les de la clàssica. Dissabte l’esperen al teatre L’Atlàntida de la capital d’Osona juntament amb el violoncel·lista Antonio Meneses, amb qui interpreta un programa de Schubert, Mendelssoh­n i Brahms. Amb aquest repertori van deixar aquest dilluns extasiat el públic de l’Auditorio Nacional, en un concert que va atreure ni més ni menys que Lang Lang –que era a Madrid per una masterclas­s– i Alexei Volodin: “Al·lucinant. És una grandíssim­a artista”, va dir el pianista rus sense poder reprimir la seva admiració. Pires segueix sent una referència entre els millors.

La gira d’aquest duo de piano i violoncel, que va de Sant Sebastià a Alacant, passant també per Santiago, on Pires va ser ahir solista de la Reial Filharmoni­a de Galícia –Ros Marbà li va demanar que l’acompanyés en el seu entranyabl­e comiat com a director de la formació–, va començar amb una petita topada. Diumenge, al Kursaal de Sant Sebastià, la pianista va haver de cancel·lar la segona part del concert perquè va ensopegar i li va caure a sobre un cartell senyalitza­dor que hi havia entre bambolines. No hi va haver lesions, però el sotrac li va causar una pujada de tensió, de manera que va prosseguir el violoncel·lista tot sol. Al matí següent, els dos artistes volaven a Madrid.

La fórmula Pires-Meneses ha anat donant els seus fruits els últims tres o quatre anys. Portuguesa ella (Lisboa, 1944) i brasiler ell (Recife, 1957), la seva és una amistat de temps i l’entesa que tenen a l’escenari, de les que deixen sense alè. Especialme­nt en aquest repertori romàntic que presenten a Vic, en la que és l’única actuació a Catalunya. Començaran amb la Sonata Arpeggione per a violoncel i piano que Schubert va escriure per a l’arpeggione (semblant al violí), i prosseguir­à Pires tota sola amb els tres Intermezzi per a piano de la maduresa de Brahms, que exigeixen un in-

Vic és l’única parada catalana a la gira d’aquest duo, molt aplaudit a l’Auditorio Nacional

terpretaci­ó profunda. Ja a la segona part, interpreta­ran Cançó sense paraules per a violoncel i violí de Mendelssoh­n, per culminar amb la Sonata número 1 de Brahms per a aquests dos mateixos instrument­s.

Pires, que durant les últimes dècades està lluitant per impulsar un model d’ensenyamen­t que respecti el desenvolup­ament de l’individu, en oposició a la lògica materialis­ta de la globalitza­ció, sobreviu bé al mandat dels diners, cosa que significa que no especula i que en els seus directes sempre s’imposa la seva voluntat artística. En aquesta gira, l’artista que grava amb el segell Deutsche Grammophon, utilitza la mateixa marca de piano que el llegendari Sviatoslav Richter. I porta amb ella el que va ser el seu afinador, amic i confident, el japonès Kazuto Osato, una llegenda viva, l’afinador de les grans estrelles del piano.

 ?? CHRIS CHRISTODOU­LOU ?? La portuguesa va tenir diumenge un petit accident a Sant Sebatià
CHRIS CHRISTODOU­LOU La portuguesa va tenir diumenge un petit accident a Sant Sebatià

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain