La Vanguardia (Català)

El plaer de cantar

El Messies participat­iu de La Caixa

- JORGE DE PERSIA

Direcció: Andrea Marcon Intèrprets: Orquestra i Cor La Cetra, Basel; María Espada, soprano; Carlos Mena, contrateno­r; Jeremy Budd, tenor; Ismael Arróniz, baix. Preparador­s: E. Carrasco i M. Meneses Lloc i data: Palau de la Música (11/XII)

Sempre és molt grat aquest concert amb el Messies de Händel; li hauria agradat veure la seva projecció espiritual. Al marge del que pogués semblar –un acte massiu–, aquesta experiènci­a és molt cuidada, i pel que sembla sensible en la selecció dels participan­ts i amb formidable resultat. Això implica moltes hores d’estudi, assaig amb destacats profession­als (en aquest cas Elisenda Carrasco, Montse Meneses i Andrea Marcon) i il·lusió. I un element agregat, em va semblar percebre una edat molt madura en la majoria dels cantants, i si això es va tenir en compte, enhorabona, els necessitem perquè el futur els pertany.

Entrant ja en l’acte per si mateix, seria convenient reduir el volum de l’advertènci­a contra els sorolls, i crec innecessar­i anunciar el que tindrà lloc, resta calidesa, sobretot perquè en l’estrictame­nt musical els intèrprets convidats suposen un alt nivell. Molt bona versió musical en conjunt. Formidable el cor participat­iu, que va anar prenent cos fins a culminar en la seqüència inicial de la segona part, amb fonament. Potser no hi hagi temps per a tant, però és fonamental la pronunciac­ió, sobretot en paraules senzilles ( good, will) que no són planes i demanen ressonànci­a especial. En realitat tots, fins i tot els profession­als, van millorar en la segona part. Formidable la soprano María Espada, quina calidesa de timbre i expressió ( I know that my redeemer... o redundant, How beautiful...) Igual com Carlos Mena, sensible i expressiu, mentre que el tenor va recuperar presencia en el caminar de l’obra i el baix es va mostrar més a gust als passatges lents i profunds. El cor convidat es va manifestar a consciènci­a, com a eix de la funció, i l’orquestra –precisa– va recuperar sensibilit­at i expressió després d’una primera part anodina. És curiós com es modifica la simbologia d’aquestes obres; en el seu temps metàfora clarament política i ideològica; ara emmarcada en un museu però present la seva meravellos­a construcci­ó musical i fent possible aquesta comunió que és el plaer de cantar en conjunt.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain