La Vanguardia (Català)

El circ mutant

- MARICEL CHAVARRÍA Barcelona

Al nostre anterior espectacle vam treballar amb un cavall i val a dir que en vam aprendre molt, de compartir l’escenari amb un animal, amb els seus tempos i el seu sentit de la no-presència. Fins i tot hi va haver moments de transforma­ció, com quan entre nosaltres vam formar un cavall. Aquest és el nostre punt de partida a

Mazùt, terme que defineix en grec i rus el punt de canvi entre la terra i el petroli: intentem buscar l’animal interior, la llibertat de l’artista en l’acte de creació, de tirar-se al buit, de deixar sortir un acte del teu interior”.

Tot i que xerra en conversa telefònica, Blai Mateu (Barcelona, 1979), fill del pallasso Tortell Poltrona, format a França i des de fa una dècada amb companyia pròpia, traspua solidesa de pensament i aquesta capacitat natural per apropar-se a diferents llenguatge­s al mateix temps, creant a partir de la noció de dansa, teatre i circ, a la recerca d’un híbrid que li està reportant una legió de fans.

Baró d’Evel torna a Barcelona amb aquest Mazùt treballat amb residència al Mercat i el centre de creació L’animal a l’Esquena –hi col·laboren Mal Pelo, el pintor Benoît Bonnemaiso­n-Fitte i el músic Marc Miralta– i estrenat al juliol al festival Montpeller Danse, un dels seus coproducto­rs. Blai Mateu i Camille Decourtye, fundadors d’aquesta companyia associada al Mercat i amb base en una localitat propera a Tolosa, prenen aquest cop l’escenari (no pas la carpa) del Mercat per embadalir, amb la seva poètica visual, públics a partir dels deu anys. Els sons de la naturalesa i del propi cos són presents, creant universos sonors amb gotes d’aigua.

“Juguem amb el món absurd que després se’n va cap al que és oníric i la poètica... som humans, som així, no hi ha final tràgic ni desenllaç meravellós, tot continua més o menys igual”, diu Mateu.

 ?? ALEXANDRA FEURANTIN ?? Una escena de Mazùt amb els artistes Camille Decourtye i Blai Mateu
ALEXANDRA FEURANTIN Una escena de Mazùt amb els artistes Camille Decourtye i Blai Mateu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain