La Vanguardia (Català)

Brussel·les força el Govern espanyol a rebaixar les futures pensions

- MAR DÍAZ-VARELA

La Comissió Europea ha exigit al Govern espanyol que adopti mesures destinades a frenar la despesa en pensions. La reforma ha d’estar vigent abans del mes de juny del 2013 i l’objectiu és reduir el dèficit de la Seguretat Social, que està desbocat. Per aquest motiu posarà en marxa el que s’anomena factor de sostenibil­itat, que servirà de referència per apujar les pensions i accelerarà el retard de la jubilació als 67 anys.

Aquestes exigències formen part de les mesures que ha d’adoptar Espanya per reduir el seu dèficit estructura­l. L’estratègia de l’Executiu és anticipar-se a les reformes que s’exigirien si demana el rescat. La despesa en pensions està desbocada i el Govern s’ha vist obligat a suspendre la revaloritz­ació amb la inflació el 2012 i canviar la regulació del fons de reserva, que l’autoritza a utilitzar els diners que siguin necessaris de l’anomenada guardio- la de les pensions per esmorteir el dèficit de la Seguretat Social fins al 2015. Malgrat això, preveu que el dèficit de la Seguretat Social superi l’1% (10.000 milions).

La despesa en pensions representa més d’un 10% del producte interior brut (PIB) i és el component bàsic del dèficit estructura­l. “Les pensions són ara mateix el principal problema que té el Govern al damunt de la taula”, afirmen fonts governamen­tals.

A causa d’aquesta situació, l’Executiu s’ha vist obligat a fer un ultimàtum al Pacte de Toledo. Si no hi ha acord la setmana que ve, legislarà per decret llei el 28 de desembre. Es tracta d’accelerar la reforma que va ser pactada pel govern socialista amb els sindicats el 2011 i que entrarà en vigor l’1 de gener.

El fort augment de l’atur ha canviat l’escenari sobre el qual s’havia dissenyat aquesta reforma. El nombre de cotitzador­s per pensionist­es s’ha reduït a 1,8, fet que suposa, segons els experts consultats, que som davant d’un dèficit estructura­l. A més, les perspectiv­es econòmique­s indiquen que aquesta situació empitjorar­à. L’atur arribarà als 6 milions abans de final d’any i no es començarà a crear treball net almenys fins al 2014, si es complei- xen les previsions del Govern. El nombre de cotitzador­s a la Seguretat Social es va reduir al novembre fins a 16,5 milions, que és el mateix nivell del 2003. El problema és que el nombre de pensionist­es ha augmentat a 8,9 milions i, per si això no fos prou, els nous jubilats cobraran més i durant més temps.

El Ministeri d’Ocupació considera que apropant l’edat real de jubilació (situada als 63 anys) a l’edat legal de jubilació (65 anys) compleix amb les exigències de Brussel·les. Per això la seva proposta al Pacte de Toledo va ser endurir la jubilació anticipada prohibint que es doni a treballado­rs de menys de 60 anys. A més, va proposar aprovar la regulació parcial i compatibil­itzar l’ocupa-

ció amb el cobrament de la pensió pública. Tot això va dirigit a aconseguir que ningú no es jubili abans dels 65 anys i frenar la situació actual en què un de cada dos pensionist­es es jubila de manera anticipada.

Els diputats que integren el Pacte de Toledo consideren que no tenen temps per arribar a un acord i que aquest és impossible. Per aquesta raó estan convençuts que el Govern legislarà per decret per complir les exigències de la Comissió Europea. De tota manera, el Ministeri d’Ocupació afirma oficialmen­t que encara és possible arribar a un consens. Fins i tot calcula que té temps per fer la resta d’ajustos per accelerar la reforma socialista abans del juny.

Tanmateix, la Comissió Europea considera que és necessari eliminar el sistema actual mitjançant el qual s’apugen les pensions amb l’IPC. Per això s’introduirà el factor de sostenibil­itat, segons el qual les pensions s’apugen prenent com a referència l’evolució demogràfic­a i el creixement del PIB.

El segon pilar de la reforma exigida és accelerar el calendari per implantar la jubilació als 67 anys. A més, es pretén modificar els mecanismes per calcular les futures pensions. Es tracta d’accelerar el calendari per prendre com a referència tota la vida laboral per calcular la pensió. Totes aquestes mesures van encaminade­s a rebaixar les futures pensions públiques.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain