La Vanguardia (Català)

La CEOE proposa rellevar el president si se l’imputa

Rosell planteja una reforma arran de l’escàndol Díaz Ferrán

- DOLORS ÁLVAREZ

La CEOE va anunciar ahir mesures per evitar que es repeteixi un cas Díaz Ferrán, que amenaça de perjudicar la imatge de les patronals i la del teixit empresaria­l en general, segons reconeixen fonts de l’organitzac­ió. Entre les prevencion­s previstes, s’inclou el relleu immediat del president si resulta imputat judicialme­nt per una falta greu i s’obre un judici contra ell. Així ho va proposar ahir el president Juan Rosell a la junta directiva i s’espera que ara la mesura es plasmi als nous estatuts de l’organitzac­ió.

La CEOE es va pronunciar ahir per primera vegada sobre l’escàndol que des de fa una setmana manté a la presó l’anterior president, Gerardo Díaz Ferran. Va dir que els fets coneguts són “independen­ts i aliens” a la gestió interna que va fer Díaz Ferrán a la CEOE durant el seu mandat, “en què va actuar seguint les indicacion­s dels òrgans de govern de la confederac­ió”.

Però Rosell va aprofitar la reunió de la junta directiva per avançar les propostes de reforma pel que fa a la presidènci­a. La més vistosa és la destitució immediata en cas d’imputació judicial. La decisió la prendria la junta directiva mitjançant una votació secreta.

A més, Rosell proposa facilitar la presentaci­ó d’una moció de censura sempre que es reuneixin el 25% dels vots de l’assemblea. La votació també seria secreta. Igualment, s’establiria un màxim de dos mandats consecutiu­s de quatre anys, com ja s’ha fet a la patronal catalana Foment del Treball.

D’altra banda, es preveu la possibilit­at que la presidènci­a de l’organisme sigui un càrrec remunerat. En aquest cas, la condició seria que el sou fos aprovat per la junta i es fes públic mitjançant els correspone­nts informes d’auditoria. Juan Rosell no percep cap remuneraci­ó pel càrrec, com tampoc no en va percebre Díaz Ferran. En canvi, sí que tenia un sou adjudicat José María Cuevas, que va ser president de la patronal espanyola durant més de vint anys.

Totes aquestes propostes s’haurien d’incloure als nous estatuts que des de fa mesos està elaborant l’organitzac­ió, amb la previsió que puguin ser aprovats a la pròxima assemblea, que se celebrarà a l’abril.

Els nous estatuts volen millorar i modernitza­r la governança de la CEOE com Rosell va pro-

Els canvis limitaran els mandats, regularan el sou del president i facilitara­n mocions de censura

metre en presentar la candidatur­a a la presidènci­a de la patronal. Després de recollir propostes entre les organitzac­ions territoria­ls i sectorials, l’assumpte es troba ara a la comissió de règim intern, que és la que al final acabarà presentant un text per sotmetre a l’aprovació dels màxims òrgans de govern.

Quant al judici a què s’enfronta l’expresiden­t Gerardo Díaz Ferran, la CEOE expressa en un comunicat el seu “absolut respecte” per les actuacions judicials en marxa i espera “resolucion­s ràpides”. Va voler aturar així les crítiques que recorden que Díaz Ferrán va continuar presidint la CEOE durant el 2010 quan ja s’enfonsava el seu imperi, amb els concursos de creditors d’Air Comet i Viatges Marsans.

Per això, la CEOE s’ha afanyat a anunciar que “posarà en marxa nous mecanismes interns que permetin una diligèn- cia d’actuació més gran en possibles casos de responsabi­litat empresaria­l”. A més, al mateix comunicat, va expressar la voluntat de “posar en relleu, en l’actual situació de crisi, el treball i l’esforç de la immensa majoria d’empresaris que, davant les dificultat­s, continuen donant suport a les seves empreses i avalant amb el seu patrimoni personal el finançamen­t necessari per no tancar-les i així salvar els llocs de treball”.

“Aquest és el principi ètic que regeix la gestió diària de les empreses, i de la mateixa CEOE”, afegeix el comunicat enviat ahir. “És per principis ètics que es regeixen les empreses, i continuen lluitant i esforçant-se per sortir de la crisi i recuperar el progrés econòmic i l’ocupació”, conclou.

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU ?? Juan Rosell va avançar la reforma dels estatuts
EMILIA GUTIÉRREZ / ARXIU Juan Rosell va avançar la reforma dels estatuts

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain