La Vanguardia (Català)

Escorcoll de la seu del Deutsche Bank per estafa en el CO

- RAFAEL POCH Berlín. Correspons­al

El Deutsche Bank, primer banc alemany, es cobreix de glòria. Jutjat per estafa immobiliàr­ia als Estats Units i escombrant presumptam­ent sota la catifa pèrdues per valor de més de 9.000 milions d’euros el 2009, mentre presumia de no necessitar ajuda estatal i assessorav­a les lleis anticrisi del Ministeri de Finances alemany.

Ahir l’entitat va protagonit­zar un nou incident: 500 agents judicials i policies van registrarn­e la seu central a Frankfurt, mentre desenes de domicilis privats dels seus empleats rebien la visita de la policia per localitats de mig Alemanya. També s’investiga el seu copresiden­t, Jürgen Fitschen.

Gran operació a la City de Frankfurt. La sospita ve de lluny: empleats del Deutsche Bank van teixir o van col·laborar amb una xarxa criminal que d’una banda eludia impostos i de l’altra cobrava subvencion­s fiscals mitjançant jocs de mans al fosc comerç europeu d’emissions de CO (ETS), l’artefacte mitjançant el qual el lliure mercat va convertir en negoci l’escalfamen­t global del planeta.

Segons els informes preliminar­s de la investigac­ió, l’estafa consistia a importar aquests productes sense IVA, generar tota una sèrie de factures incloent-hi l’impost, reexportar el producte i reclamar tot seguit a l’administra­ció correspone­nt la devolució de l’IVA. Els beneficis d’aquesta estafa sumen centenars de milions d’euros.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain