La Vanguardia (Català)

BMN vol que Caixa Penedès abandoni el capital del banc

Les dues entitats financeres s’enfronten pel preu del 28% de les accions

- EDUARDO MAGALLÓN

Tres dels accioniste­s de BMN volen que el quart accionista –Caixa Penedès– surti del capital del banc en paral·lel a la venda del negoci financer de l’antiga caixa catalana a Banc Sabadell. Aquesta negociació està generant un conflicte entre BMN i Penedès. “Tenim la sensació que ens volen treure fora del banc i si és així les accions tenen un preu”, va assenyalar Ricard Banquells, director de Caixa Penedès.

L’origen del conflicte se situa quan el mes passat BMN, entitat que presideix Carlos Egea, pacta la venda a Banc Sabadell de tota la xarxa d’oficines de l’antiga Caixa Penedès a Catalunya i l’Aragó. Inicialmen­t la compra era independen­t del pacte d’accioniste­s que va donar origen a BMN, pel qual Penedès es va quedar amb el 28% del capital, Caja Murcia amb el 41%, Caja Granada amb el 18% i Sa Nostra el 13%. Totes elles són les antigues caixes que ara es dediquen a l’obra social després d’haver estat desposseïd­es del negoci financer. En les últimes setmanes, els altres tres accioniste­s han canviat d’opinió i han decidit que no té sentit mantenir en el capital l’antiga Penedès un cop venuda la seva antiga xarxa i la conviden a sortir-ne. Fonts de BMN van assenyalar: “Estem convençuts que arribarem a un acord”.

Fonts de Banc Sabadell van declarar desconèixe­r el conflicte, però van puntualitz­ar que no afecta en res l’operació. Ricard Banquells va assenyalar: “Abans de res, volem destacar que l’operació del Sabadell la considerem molt bona”. Quant al preu, va demanar que sigui “just”. Fonts de BMN van coin- cidir amb Banquells que “s’ha de valorar a un preu raonable”. A més, Banquells ha decidit abandonar el seu lloc al consell d’administra­ció de BMN en haver-se produït la venda de les sucursals.

El problema és que avui és gairebé impossible fixar-ne el preu de venda. En les properes setmanes, BMN rebrà una injecció d’uns 500 milions de diners procedents de Brussel·les per recapitali­tzar-se, transferir­à els actius tòxics al banc dolent i haurà de decidir què es fa amb els 915 milions del préstec del FROB. Una vegada realitzat tot aquest procés, els antics accioniste­s veuran reduïda la seva participac­ió al banc fins a un percentatg­e que algunes fonts fixen en un 30% global en el pitjor dels casos.

Fonts financeres avisen que en el cas que es volgués pagar alguna cosa a Penedès per les seves accions, ho hauria d’autoritzar el Banc d’Espanya. Les ma-

La decisió es produeix a instàncies de tres accioniste­s i després de la venda de la xarxa al Sabadell

teixes fonts afegeixen que, atesa la injecció de recursos públics que es farà a BMN, no sembla fàcil que s’acceptés el pagament de diners a un accionista perquè sortís del capital.

El fet que Penedès deixés de ser accionista de BMN implicaria que perdria la principal font de finançamen­t que ara tenia de l’obra social. El Sabadell ja ha anunciat que només en compra el negoci financer, sense obra social.

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU ?? Una oficina de Caixa Penedès
LLIBERT TEIXIDÓ / ARXIU Una oficina de Caixa Penedès

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain