La Vanguardia (Català)

“Els islamistes moderats no existeixen”

- LLUÍS AMIGUET

La revolució els ha millorat la vida a Tunísia? Ara tenim dret a manifestar-nos i a cridar, però, a part d’això, no.

Vivien més bé, amb la dictadura? El turisme és el primer que es ressent de la imatge d’inestabili­tat i hem perdut turistes, després ingressos...

I viuen més malament? No, perquè abans el PIB de Tunísia creixia el 3,5 per cent anual, sí, però el pastís es repartia encara més injustamen­t. Els que podien beneficiar-se directamen­t del turisme –del taxista al venedor de gessamins– ho feien i la resta intentava agafar el que podia.

Com? Els policies i funcionari­s es lucraven exigint pagaments il·legals: era força generalitz­at.

S’ha acabat, això? N’hi continua havent, però ara quan el policia t’atura per demanar-te diners li dius que no i punt.

Doncs ja és un progrés. Però s’ha acabat l’eufòria de la revolució i el dia a dia torna a ser dur. I ens molesta que els nous polítics s’assignin sous abusius: els membres de l’Assemblea Constituen­t co- bren 2.500 euros al mes: un any del salari d’un obrer.

El seu Govern islamista moderat dóna exemple? Islamisme moderat és un oxímoron, perquè els islamistes sempre aspiren a ocupar tot el poder. La diversitat els repel·leix i no accepten més veritat que la seva ni més llei que la islàmica. Són els seus gens ideològics.

Sembla que entre ells hi ha diferèncie­s. Només en la tàctica. Els que vostès consideren moderats intenten anar per etapes sense alarmar la comunitat internacio­nal.

És una diferència. I en aquest camí poden acceptar altres partits, però només temporalme­nt. Els radicals, en canvi, volen tot el poder i ara i, si és necessari, amb la gihad.

Tenen programes diferents? Tots tenen el mateix programa: l’Alcorà com a única font de tota llei, i simplement l’apliquen: seguretat ciutadana?, tallen mans i peus als lladres...; polítiques socials?, l’almoina del Profeta per assolir el cel.

Ja sé que hi ha una banca islàmica. I una economia... Els governs islamistes de Tunísia o Egipte comparteix­en aquest programa amb els salafistes radicals, però l’em- mascaren utilitzant un discurs en cada ocasió: un de light per no espantar la comunitat internacio­nal, un altre per als no islamistes i un altre de radical per als seus fidels.

Per què segueixen diferents tàctiques? Tots s’inspiren en la vida del Profeta: els moderats es pensen que estan en l’etapa de la Meca i els radicals a la de Medina.

En quin sentit? Mahoma, hàbil polític, va saber llegir les correlacio­ns de força. A la Meca, conscient que era feble, va enfortir les seves bases i va ensinistra­r les seves forces fins a crear les condicions objectives per guanyar.

I va arrasar fins a Espanya. En la segona etapa, ja a Medina, Mahoma va començar a dotar les seves conquestes territoria­ls d’estructure­s d’Estat absolut. I els radicals es pensen que avui ja són a Medina.

Creu que guanyaran la partida? Els àrabs aspirem a més benestar, tolerància i llibertat. I els frenarem.

Com? Explotant les contradicc­ions internes del discurs islamista: prediquen que en el passat vam ser amos del món, però vam caure en la decadència en relaxar la pràctica islàmica.

Tot absolutism­e preconitza un retorn a la seva arcàdia feliç. Després de la invasió napoleònic­a, els egipcis van arribar a enviar emissaris a França per descobrir per què havien estat derrotats i aprendre de l’error. És la consciènci­a de la makhda: la regeneraci­ó àrab pendent espiritual i política. Amb la tornada al rigor islamista, diuen que recuperare­m la prosperita­t. I vostès ens hi poden ajudar.

Com? Els turistes occidental­s demostren el contrari: que la prosperita­t és filla de la diversitat i la pluralitat, no pas del fonamental­isme i el rigor moralista. Les europees són lliures i es poden posar un biquini, vestir-se bé i allotjar-se en un bon hotel.

Són exemple o anatema? Posen en ridícul els imams que diuen que hem caigut en la pobresa i el colonialis­me precisamen­t perquè les dones no obeeixen els marits com abans.

Què en pensen, les dones tunisianes? Són el problema islamista. La llibertat que defensen és la principal contradicc­ió per al seu discurs reaccionar­i. A la meva pròpia mare, d’altra banda molt creient, li fa gràcia que els islamistes preconitzi­n tornar a la poligàmia alcorànica. “Que Al·là em perdoni –diu ella–, però això és una ximpleria”.

La seva mare té tota la raó. Les tunisianes han provat durant mig segle les llibertats i no hi renunciara­n. Avui, per exemple, es divorcien només de dir-ho davant el jutge, per això es neguen a permetre que l’islamisme restauri el repudi masclista. I si aconseguim mantenir la democràcia, aquesta voluntat són molts vots.

 ?? KIM MANRESA ??
KIM MANRESA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain