La Vanguardia (Català)

Els nadius digitals existeixen?

- Anna Escofet Roig

La revolució tecnològic­a ha provocat canvis en les maneres en què els joves adopten formes de consum i producció cultural. Molts d’aquests joves són usuaris de múltiples dispositiu­s –ordinadors, telèfons mòbils, càmeres digitals, consoles...– que permeten l’accés a internet i, per tant, a aplicacion­s de suport a la creació i participac­ió en xarxes socials i altres activitats relacionad­es amb el seu lleure. Aquestes noves formes determinen, a més a més, la seva visió de la vida i del món. Tot plegat ha fet que, al llarg de l’última dècada, nens i joves hagin estat etiquetats com a nadius di

gitals. Es considera que qualsevol persona nascuda a partir del 1980 és parlant nativa d’una llengua digital basada en l’ús dels or- dinadors, els videojocs i internet. La proposta d’autors com Prensky assenyala una cosa innegable: hi ha una generació que ha tingut experiènci­a amb la tecnologia digital al llarg de tota la vida i aquesta tecnologia modela la seva manera de percebre el món i d’interactua­r-hi.

De tota manera, altres autors qüestionen aquest concepte, sobretot per la falta de fonamentac­ió empírica: es tracta realment de joves que aprenen de manera diferent, o simplement incorporen algunes eines i procedimen­ts nous a la seva manera d’accedir a la informació i socialitza­r-se?

Investigac­ions dutes a terme en les societats avançades tecnològic­ament comencen a demostrar el segon. Tot i que la majoria dels joves utilitzen la xarxa amb normalitat i són capaços de fer múltiples tasques alhora, no fan servir de manera eficaç les cerques en un entorn formal ni són especialme­nt competents o més competents que els adults. Així, en un estudi portat a terme a Austràlia amb estudiants universita­ris de primer any de carrera es va observar que, malgrat que tots estaven molt familiarit­zats amb l’ús de les tecnologie­s, eren molt pocs els que les utilitzave­n per produir continguts. La majoria dels estudiants empraven tecnologie­s, però molt pocs estaven interessat­s a utilitzar-les per als estudis universita­ris. En aquest sentit, es pot dir que hi ha una gran separació entre les tecnologie­s utilitzade­s informalme­nt i les utilitzade­s per a la formació, cosa que contradiu els supòsits clau anteriorme­nt esmentats. Apareixerà, per tant, una nova manera de conceptual­itzar els usuaris de les TIC?

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain