La Vanguardia (Català)

Un quadern de viatge elaborat a Barcelona triomfa a França

‘Voltant per Sants’, del barceloní Swasky, obté el premi internacio­nal a Clermont-Ferrand

- JÚLIA MARTÍNEZ

El quadern de viatge Voltant per Sants de l’illustrado­r barceloní Víctor Martínez, Swasky, ha estat guardonat a França amb el Premi Internacio­nal del XIII Rendez-vous du carnets de voyage de Clermont-Ferrand. El premi, concedit en el certamen de literatura i edició de llibres de viatge de major prestigi d’Europa, ha reconegut la creativita­t i la innovació del volum dedicat al barri de Sants de la col·lecció “Quaderns de viatge” que edita l’Ajuntament de Barcelona.

Swasky, dibuixant i veí de Sants, convida el lector a recórrer plegats els indrets més caracterís­tics del barri a través de les seves anotacions, fetes amb llapis, tinta i aquarel·la, i de comentaris escrits a mà. Com en la resta de volums de “Quaderns de viatge”, la descoberta de la vida, la gent i els racons més vius dels barris es fa a través de l’experiènci­a personal de cadascun dels autors que han participat en els diferents volums.

A més del Premi Internacio­nal, la col·lecció ha obtingut dues nominacion­s addicional­s, d’un total de cinc, pels títols Un dia al Born i Passejant per Horta.

INTERÈS PER BARCELONA

A petició dels organitzad­ors de la cita anual de ClermontFe­rrand, Barcelona ha comptat enguany amb un estand propi on ha exposat la col·lecció “Quaderns de viatge” i ha atès una gran afluència d’editors i autors interessat­s en la creació editorial feta a la ciutat. L’estand i l’obtenció del guardó han convertit Barcelona en un dels centres d’interès de la fira, a la que han assistit més de 12.000 visitants, entre els que hi figuren un centenar de creadors de textos, il·lustradors i pel·lícules de temàtica de viatges.

Amb nou volums publicats, la col·lecció ofereix en cada número el recorregut per un barri de Barcelona a través de la visió que donen diferents autors,

SIMPOSI De l’11 al 13 de juliol, Barcelona acull una trobada internacio­nal de dibuix urbà

d’acord amb l’estil carnet de voyage. Aquest model consisteix en confeccion­ar una llibreta de viatge o bloc de notes personals on l’autor expressa la seva experiènci­a i la percepció de l’entorn a través dels dibuixos i textos que elabora.

TROBADA D’IL·LUSTRADORS

A més de ser l’autor del llibre premiat, Víctor Martínez, Swasky, és membre de la direcció d’Urban Sketchers, un col·lectiu internacio­nal amb seu a San Francisco que agrupa artistes de més de 30 països que a través dels seus dibuixos expliquen l’entorn on viuen i on viatgen. Aquesta entitat formada per il·lustradors, arquitecte­s, dissenyado­rs, pintors i educadors, entre d’altres discipline­s, ha triat Barcelona per celebrar-hi el seu quart Simposi Internacio­nal.

La trobada reunirà a Barcelona de l’11 al 13 de juliol a tots els membres d’Urban Sketchers. Està previst que més de 150 persones procedents de diferents països plasmin artísticam­ent la seva visió de la ciutat.

La primera edició del simposi va tenir lloc a Portland (Estats Units) el 2010, i a aquest va seguir el de Lisboa (Portugal) i posteriorm­ent el de Santo Domingo (República Dominicana).

 ?? A. B. ?? FOTOGRAFIA D’UNA DE LES PÀGINES DEL QUADERN GUANYADOR, ON ES MOSTRA L’AUTORETRAT DE VÍCTOR MARTÍNEZ, SWASKY.
A. B. FOTOGRAFIA D’UNA DE LES PÀGINES DEL QUADERN GUANYADOR, ON ES MOSTRA L’AUTORETRAT DE VÍCTOR MARTÍNEZ, SWASKY.
 ?? A. B. ?? EL DIBUIX DE LA PORTADA DEL QUADERN DE VIATGE VOLTANT PER SANTS.
A. B. EL DIBUIX DE LA PORTADA DEL QUADERN DE VIATGE VOLTANT PER SANTS.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain