La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Jutges els enginyers que van dissenyar els pantans franquiste­s. Çprecedeix sorollosam­ent el mocador en les millors celebracio­ns. 2 Aprofitabl­e. Molt i molt fèrtil. 3 La nota més vàcua. Cedirà als descendent­s un patrimoni determinat. Si no vols pols, no hi vagis. 4 Doblego una línia recta. Acabada d’arribar al món amb un llibre de Carmen Laforet sota el braç. La beguda amb cara de mico que serveix per fer carajillos. 5 Estigui a una certa distància. Fureteges pels arxius de la Nasa. 6 La part baixa de l’antena. Fatigat de tant ser una estrella. Crec que era un riu suís, però ara estic massa agitat per recordar-ho. Raresa d’ateu molt bru. 7 Ho conec, al sud-est. En Guifré, patró dels hippis. Maten el dòberman del cacic. A les portes de Dinamarca. 8 Del dret són botànics i del revés corones. Tal com queda la persona que allibera una ferum terrible encara que no sigui 28 de desembre. 9 As. Perdre el temps buscant la inspiració. Plana.

10 Glaci el somriure de na Marina. Ho ocupa tot amb un trofeig a les mans. L’espelma damasquina­da.

11 Principi administra­tiu. Branca de corall quasi mariana que té els branquillo­ns formant capçada. Davant I i davant A menen a dues fórmules d’identitat. 12 Conilla. La castigo amb una pluja de calamarsa gens natural. La cadena radiofònic­a més existencia­l. 13 L’isolo. Es guarí.

14 Inflades. En demanen els bancs abans de deixar anar un ral.

VERTICALS 1 Paraules compromese­s al màxim. Que té fam. 2 Relatives a la matriu menys matemàtica de l’ésser humà. Deduïu que també ho vol dir. 3 Així comencen tots els dies de la setmana a Catalunya. Cosa anaeròbica. Organitzac­ió de militars llargaruts. Camí ral en plena agitació. 4 La pàtria de màxima insularita­t. Produïa pruija. Alga sense cap ni peus. 5 Quitèria Oliver Lleó. L’ili de Zeus. Alabi. 6 Empren. Veí de la lorenesa que sempre sembla quedar ben tip. Mig miler. 7 Est. Cançoner. Trencar. 8 Humitejada i pudent. Solo anaeròbic. Noies. 9 La base de la barbacoa. Saïms. 10 El veritable te de les cinc. Bosseta que pot ser biològica o no. La jota dels grecs. 11 Doble vibració audible. Ho impregna d’aire. Comença a avisar que ja torna. 12 Peix molt semblant a la sardina. Es comprometi a viure amb algú segons un ritual antic, la invalidesa del qual és sobradamen­t comprovada. Sònia Bellavista Armengol. 13 Aquest es dedica a fer espelmes ben gruixudes. Dard petit. 14 Acumulada a cal flequer. Metonímies ben punyents de la creu.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain