La Vanguardia (Català)

Kim Jong-un DICTADOR DE COREA DEL NORD

El Japó reclama un sistema antimíssil­s potent davant l’amenaça de Pyongyang

- ISIDRE AMBRÓS

L’exèrcit de Corea del Nord va llançar ahir amb èxit el seu primer coet i va col·locar un satèl·lit en òrbita, incrementa­nt la tensió a la regió. Els progressos militars en un règim tirànic i imprevisib­le encenen les alarmes.

Doble cop d’efecte de Kim Jongun. El règim de Corea del Nord va llançar ahir amb èxit el seu primer coet i va col·locar un satèl·lit en òrbita. Un assaig que reforça el lideratge de Kim Jong-un al país més aïllat del planeta i sembra la inquietud entre els països veïns i els Estats Units, que observen com Pyongyang avança en el seu programa de míssils balístics.

“El llançament de la segona versió del nostre satèl·lit Kwangmyomg­song-3 (Estrella brillant) des del centre espacial de Sohae ha estat un èxit i el satèl·lit ha entrat en òrbita com estava previst”, va anunciar triomfalme­nt la presentado­ra de la televisió nord-coreana, que vestia un vestit tradiciona­l rosat.

És un èxit per a Kim Jong-un, que consolida el lideratge al capdavant del país. Amb aquest llançament Pyongyang s’avança a Seül, que no ha aconseguit encara col·locar un satèl·lit en òrbita, i demostra la voluntat de prosseguir els programes militars impulsats pel pare del dictador, Kim Jong-il. Alhora, confirma la capacitat del règim de resultar imprevisib­le per als serveis d’intel·ligència, que la vigília encara dubtaven que es dugués a terme la prova. Fonts militars sud-coreanes van assegurar fins i tot que els nord-coreans estaven desmantell­ant el coet.

Els EUA, Corea del Sud i el Japó van confirmar que la prova ha- via tingut èxit i la van condemnar ja que van considerar-la un repte a l’estabilita­t de la zona. Washington la va qualificar d’“acte altament provocador que amenaça la seguretat regional, viola directa-

El llançament del coet consolida el lideratge del jove Kim Jong-un al capdavant del règim

ment les resolucion­s de l’ONU i debilita el tractat de no-proliferac­ió”, va dir el portaveu del Consell de Seguretat Nacional, Tommy Vietor, a través d’una nota.

El Japó va ser el país més con- tundent. Potser perquè està a quatre dies d’unes eleccions en les quals els sondejos donen com a guanyadora a l’oposició. El portaveu del Govern, Osamu Fujimura, va qualificar la prova d’“intolerabl­e” i de ser “una greu provocació que el míssil hagi passat per sobre d’Okinawa”, si bé va afegir que no l’havien intercepta­t, malgrat que tenien preparats míssils terra-aire i d’intercepci­ó.

El ministre de Defensa, Satoshi Morimoto, va anar més lluny i va plantejar la necessitat que el Japó es doti d’un sistema antimíssil­s potent, per afrontar els progressos tècnics del règim nordcoreà. Uns avenços que el Govern de Seül atribueix a l’ajuda estrangera.

El candidat de l’oposició japonesa, el conservado­r Shinzo Abe, que probableme­nt serà el nou primer ministre, va demanar a l’ONU una dura resolució contra Corea del Nord. Una petició que sembla lluny de prosperar a causa de l’actitud de la Xina, principal valedora de Pyongyang. I és que Pequín, a través de l’agència Xinhua, va dir-ne una de freda i una de calenta. Va denunciar “la retòrica bel·licista” de les dues parts, però va defensar el dret nord-coreà “a fer l’exploració pacífica de l’espai exterior”.

Tots són, però, conscients que el llançament reeixit d’ahir és tot un repte per part de Pyongyang i que incrementa la tensió a la regió.

 ??  ??
 ?? KCNA / REUTERS ?? Científics nord-coreans seguint el llançament del coet en un centre de control a Cholsan, en una imatge distribuïd­a per l’agència KCNA
KCNA / REUTERS Científics nord-coreans seguint el llançament del coet en un centre de control a Cholsan, en una imatge distribuïd­a per l’agència KCNA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain