La Vanguardia (Català)

Arnau Puig FILÒSOF I CRÍTIC D’ART

La Virreina dedica una exposició al filòsof i crític d’art Arnau Puig, últim representa­nt de Dau al Set

- TERESA SESÉ

L’ideòleg de Dau al Set Arnau Puig (86) és objecte d’un doble homenatge a la Virreina, que li dedica una exposició i una sessió maratonian­a en la qual una vintena de persones glossara la seva figura al llarg de tot el dia.

Jo no sóc un artista, només sóc una persona que pensa la vida”, acostuma a dir Arnau Puig (Barcelona, 1926), filòsof i pensador audaç, crític d’art de mirada fresca i llarg recorregut, agitador cultural i imprescind­ible polemista, per qui pensar i viure formen part de la mateixa aventura. Als 86 anys, el que va ser ideòleg de Dau al Set –el primer grup d’avantguard­a artística aparegut després de la guerra civil espanyola–, assisteix amb l’entusiasme d’un principian­t a les rodes de premsa de totes les exposicion­s d’art que es presenten

“No sóc artista, només sóc una persona que pensa la vida”, diu el fundador i ideòleg de Dau al Set

a Barcelona, i ara és ell mateix l’objecte d’una mostra, Arnau

Puig. Pensar la imatge, nascuda amb vocació d’homenatge però que –una altra prova més del seu tarannà– Arnau Puig ha reconverti­t en un artefacte de pensar que, a través de la memòria d’allò viscut, explica la seva visió ideològica del món i ens enfronta a l’actualitat.

Arnau Puig. Pensar la imatge es podrà visitar fins al 10 de febrer a La Virreina Centre de la Imatge, escenari on avui mateix, des de les 10.30 i fins a les 19.30 hores, se celebrarà una jornada maratonian­a en què diferents personalit­ats del món de l’art, l’arquitectu­ra i la filosofia (des de Salvador Juanpere a Daniel Giralt-Miracle, Josep Maria Montaner o Xavier Rubert de Ventós... així fins a una vintena de ponents), abordaran des de diferents perspectiv­es la figura d’Arnau Puig. Rebel i rialler, valdrà la pena observar com reboten les paraules al seu rostre, ja habitualme­nt transfigur­at en una multitud de ganyotes múrries. I això que hauria d’estar acostumat als elogis: posseeix totes les medalles i creus que és possible tenir, i aquest mateix any va ser coronat amb el Nacional de Cultura.

El d’Arnau Puig és un cas bastant insòlit en la història de l’art i la filosofia a Catalunya, i ell mateix esdevé història viva d’alguns dels episodis més singulars i apassionat­s de la Barcelona artística que va desafiar el franquisme. El 1946 va fundar Algol, i dos anys després Dau al Set, aquest últim amb Joan Brossa, Joan Ponç, Antoni Tàpies, Modest Cuixart i Joan-Josep Tharrats. Tenia llavors vint anys i, segons recordava ahir, encara trigaria cinc anys més a decidir-se a estudiar el batxillera­t. “Si no siste- matitzes els teus estudis no passaràs de bohemi”, li va dir el doctor Ramon Roquer. I va decidir ordenar el seu futur. És en aquella època de joventut, “constituti­va”, com l’anomena ell, on arrenca l’exposició, que recull també el viatge a Madrid per conèixer Ortega y Gasset i Eugeni d’Ors, i l’estada a París, entre el 1954 i el 1962, com a estu-

Al llarg de tota la jornada, una vintena de personalit­ats glossaran la figura de l’intel·lectual

diant becat a la Sorbona. Els seus fonaments.

Comissaria­da per Silvia Muñoz d’Imbert, “no hi ha res gratuït en l’exposició: tot el que hi ha és una vivència, un pensament o un fet”, corrobora el mateix Puig, que convida el visitant a pensar les imatges i com aquestes represente­n el món, ja sigui a través de la reproducci­ó d’un quadre de Piero della Francesca o una miniatura de Miró; comparteix obres de la col·lecció particular i una infinitat de pensaments: “El saber és una certesa en constant perill de desestruct­uració”.

 ??  ??
 ?? DAVID AIROB ?? Arnau Puig, fotografia­t ahir davant una de les peces que s’exhibeixen a La Virreina
DAVID AIROB Arnau Puig, fotografia­t ahir davant una de les peces que s’exhibeixen a La Virreina

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain