La Vanguardia (Català)

Ben Bernanke PRESIDENT DE LA FED

El banc central manté els interessos gairebé a zero i la injecció mensual de 85.000 milions

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

La Reserva Federal (Fed) es va comprometr­e ahir a mantenir una injecció mensual de 65.000 milions d’euros a l’economia dels Estats Units i a no retirarla fins que la taxa d’atur baixi del 6,5%, des del 7,7% actual.

La Reserva Federal (Fed) mantindrà la injecció mensual a l’economia dels Estats Units de 85.000 milions de dòlars (65.000 milions d’euros). Canvia el mecanisme d’aplicació, però es tracta d’una pròrroga de la mateixa quantia monetària perquè la recuperaci­ó continua sent feble. Aquesta circumstàn­cia es reflecteix en la nova decisió del Banc Central dels Estats Units de vincular els estímuls i, sobretot, els tipus d’interès a zero, o gairebé, al fet que l’atur caigui per sota del 6,5%. Avui és del 7,7%, la taxa més baixa dels últims quatre anys.

D’aquesta manera, la Fed va enviar un senyal clar sobre la seva política monetària. A Wall Street sembla que va caure bé. El Dow Jones va arrencar amb molta energia, però en el transcurs de la tarda l’actitud dels inversors va canviar i va tancar amb un retrocés del 0,02%. Segons l’última actualitza­ció de la Reserva Federal, el producte interior brut (PIB), lleument a la baixa en la projecció per al 2012 (del 2% a l’1,8%), no creixerà per sobre del 3% l’any vinent, mentre que el ritme no superaria el 3,5% el 2014 ni el 3,7% el 2015.

“Hi ha moltes incerteses i hi pot haver canvis”, va reconèixer el president de la Reserva Federal, Ben Bernanke, després de la reunió de dos dies.

Bernanke responia d’aquesta manera a un possible nou descarrila­ment si republican­s i demòcrates no rubriquen un acord en el terreny fiscal abans que finalitzi aquest any. El denominat abisme fiscal suposa que a partir del gener hi hauria una pujada d’impostos general, la qual cosa atia la por de caure en l’abisme també d’una altra recessió. A parer seu, els dubtes ja estan afectant la inversió de les empreses i la confiança dels consumidor­s.

Bernanke va remarcar que la Fed, davant d’aquesta situació, té una capacitat d’acció limitada. Pe-

La previsió del PIB varia poc però Bernanke avisa que, sense pacte fiscal, la projecció empitjora

rò va subratllar que les polítiques monetàries expansives continuara­n fins que confirmin “una modificaci­ó substancia­l al mercat laboral”. Aquesta vegada hi va introduir, però, una variació.

En reunions precedents, la Fed insistia que la locomotora es recupera, encara que a una veloci- tat lenta. I per això en parlar del tipus d’interès –ancorat entre el 0% i el 0,25%– llançaven pilotes fora. El més aproximat a una concreció en aquesta matèria era “a mitjan 2015”. Ahir, en canvi, Bernanke va anunciar un objectiu específic vinculat a un atur del 6,5%. “El comitè considera que, sense aquests estímuls, el creixement pot no ser prou fort per millorar les condicions del mercat laboral”, va indicar la Fed.

Vistes les seves projeccion­s, l’horitzó del 2015 es confirma. La Fed preveu una taxa d’atur del 7,3% el 2013, que baixaria al 6,8% el 2014. Només a finals del 2015 entreveu un escenari amb un índex que ja seria inferior a l’esmentat 6,5%.

“Les condicions actuals al mercat laboral són un malbaratam­ent enorme de potencial econòmic i humà”, va afirmar Bernanke per justificar el programa d’estímuls, en el qual s’ha introduït un canvi. S’abandona l’operació Twist (comprar deute a llarg termini i vendre títols a curt) i en lloc seu, i pel mateix import de 45.000 milions de dòlars al mes (34.400), obtindran bons del Tresor. A aquesta quantitat s’afegeixen, com ja es va acordar al setembre, els 40.000 milions (30.560 milions d’euros) destinats a l’adquisició de bons hipotecari­s.

 ??  ??
 ?? STEVE HELBER / AP ?? Ben Bernanke, a la dreta, al costat del governador de la Reserva Federal de Richmond
STEVE HELBER / AP Ben Bernanke, a la dreta, al costat del governador de la Reserva Federal de Richmond

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain