La Vanguardia (Català)

El Papa, a Twitter

Benet XVI s’estrena a Twitter amb una primera salutació i diverses respostes als més d’1,3 milions de seguidors

- EUSEBIO VAL Ciutat del Vaticà. Correspons­al

El papa Benet XVI, que no fa servir habitualme­nt l’ordinador i continua escrivint les seves encíclique­s i llibres a mà, es va estrenar ahir com a usuari de Twitter.

Les últimes tecnologie­s i els arcaismes medievals. A l’Església catòlica hi caben des de la fumata dels conclaves als tuits del Papa. Benet XVI, que no fa servir l’ordinador i continua escrivint les seves encíclique­s i llibres a mà, es va estrenar ahir com a usuari de Twitter. L’afany per comunicar-se amb els joves l’ha portat a acceptar un instrument capaç també de transmetre missatges d’espiritual­itat en 140 caràcters.

Joseph Ratzinger va fer el seu primer tuit en acabar l’audiència general dels dimecres. El compte del Sant Pare, @Pontifex, ja té més d’1,3 milions de seguidors. El tuit inaugural va ser una simple salutació, en vuit idiomes. La versió oficial en espanyol deia el següent: “Queridos amigos, me uno a vosotros con alegría por medio de Twitter. Gracias por vuestra generosa respuesta. Os bendigo a todos de corazón”.

Poc després del migdia, el Papa va contestar a una primera pregunta que li van formular sobre com viure aquest “any de la fe” declarat pel Vaticà. “Dialoga amb Jesús en l’oració, escolta Jesús que et parla en l’Evangeli, troba Jesús present en qui passa necessitat­s”, va respondre Joseph Ratzinger.

ESPIRITUAL­ITAT El Pontífex assegura que als nous mitjans també hi ha signes de la presència de Déu OBERTURA En el nou estil vaticà es veu la mà de l’assessor nord-americà Burke

Més tard, a la pregunta de com viure la fe en Jesucrist en un món sense esperança, el Papa va afirmar: “Amb la certesa que qui creu no està mai sol. Déu és la roca segura sobre la qual construir la vida i el seu amor és sempre fidel”. L’última pregunta de la jornada va arribar a les sis de la tarda i va interpel·lar el Sant Pare sobre com dedicar-se més a l’oració “quan estem tan ocupats amb les qüestions de la feina, de la família i del món”. La reflexió de Joseph Ratzinger va ser: “Oferiu al Senyor qualsevol cosa que feu, demaneu-li la seva ajuda en qualsevol circumstàn­cia de la vida quotidiana i recordeu que sempre està al vostre costat”.

Durant l’audiència, el tema de catequesi va ser l’Advent. Benet XVI va al·ludir a mitjans com Twitter i va dir que “Déu no se’n va anar del món i no està absent, sinó que ve al nostre encontre de diverses maneres que hem d’aprendre a distingir”. Segons el Papa, “entre els espais en els quals és possible entreveure els signes de la presència de Déu al món hi ha també nous instrument­s que la tecnologia posa a la nostra disposició per comunicar, sobretot en l’ambient dels joves”.

El Vaticà, sense presses, s’ha anat adaptant puntualmen­t al llenguatge de la modernitat. Ja Pius XI va inaugurar Ràdio Vaticana el 1931, després que s’encarregué­s a Guglielmo Marconi que dissenyés l’emissora. Avui la Santa Seu té la seva pròpia televisió i una forta presència a internet.

El salt a Twitter porta la firma del nou assessor de comunica- ció, el nord-americà Greg Burke, excorrespo­nsal de la cadena de televisió CNN i de la revista Time. Burke, membre numerari de l’Opus Dei, imbuït de l’estil periodísti­c anglosaxó, vol conduir el Vaticà cap a un estil més modern davant l’opinió pública. Això es va veure amb claredat fa uns dies, quan es va presentar el compte papal de Twitter a la premsa internacio­nal. Burke va reconèixer que gestionar Twitter és més senzill que gestionar Facebook, i va insistir que el Papa autoritzar­à personalme­nt el text de tots els seus tuits.

 ?? VINCENZO PINTO / AFP ?? El Papa llegeix el seu primer tuit durant l’audiència general d’ahir
VINCENZO PINTO / AFP El Papa llegeix el seu primer tuit durant l’audiència general d’ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain