La Vanguardia (Català)

Montoro anuncia llistes de morosos i defraudado­rs

El ministre sosté que la mesura ajudarà a fer que empreses i particular­s paguin al fisc Hisenda evita concretar els terminis per posar en marxa el programa

- CONCHI LAFRAYA Madrid

El ministre d’Hisenda i Administra­cions Públiques, Cristóbal Montoro, va anunciar ahir que el Govern publicarà una llista que inclogui els defraudado­rs més importants, tant persones físiques com empreses. “Es tracta que paguin, no es pot dir més clar i diàfan”, va declarar el ministre Montoro amb contundènc­ia durant la seva intervenci­ó al ple del Senat, on va defensar el projecte de llei de Mesures Tributàrie­s.

Ara, el seu departamen­t té al davant una llarga tasca per fixar el perímetre de les persones i empreses que s’hi inclouran, ja que no es tracta de publicar una llarga llista de contribuen­ts que, per exemple, per la crisi no hagin pogut fer front al pagament de les seves obligacion­s fiscals. En camvi, sí que s’adreça a totes les persones físiques que són moroses o les empreses que per norma general tendeixen a defraudar evadint el pagament dels impostos. També podrien aparèixer a la llista les multinacio­nals que aprofiten escletxes legals per evadir el fisc espanyol.

Tot i que l’anunci de Montoro no té necessària­ment per què materialit­zar-se. Ahir el ministre no va donar terminis de la seva entrada en funcioname­nt, per a la qual cosa caldrà elaborar un projecte de llei o un decret llei i el correspone­nt tràmit normatiu. La iniciativa implica modificar l’article 95 de la llei general Tributària estatal. Per justificar la seva iniciativa, Montoro va recordar que això ja es fa en altres països de la Unió Europea, com ara el Regne Unit o Irlanda.

L’objectiu final de la mesura, segons Montoro, és “recaptar més” i millorar l’equitat del sistema tributari per fer real el principi de la Constituci­ó que els subjectes passius han de contribuir a l’erari públic en funció de la seva capacitat econòmica.

Montoro va aprofitar la seva compareixe­nça a la Cambra Alta per justificar algunes modificaci­ons normatives tributàrie­s. En concret, va confirmar la creació d’un impost estatal sobre dipòsits bancaris per a les entitats financeres, que evitarà que les tres comunitats autònomes que el tenen activat (Andalusia, Extremadur­a i les Canàries) el re- captin. Montoro va assenyalar que serà d’un “tipus molt moderat” perquè l’objectiu últim és “ordenar el sistema financer per facilitar el crèdit”. El ministre va assegurar que en el pròxim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) s’analitzarà la manera de compensar aquestes tres autonomies. En principi, aquest consell havia de tenir lloc al desembre, però saltarà al 2013, ja que previsible­ment s’esperarà que es constituei­xi el Govern de Catalunya, el proper dia 27.

Montoro també va recordar els canvis tributaris en les indemnitza­cions milionàrie­s, que pretenen eliminar els blindatges milionaris dels alts executius de les grans companyies. Per als directius la indemnitza­ció dels quals superi el milió d’euros, la càrrega tributària serà molt superior a partir de l’any següent.

Segons el ministre, la comissió del Senat ha inclòs altres canvis en el projecte de llei relatius a les primes d’asseguranc­es col·lectives o la fiscalitat especial aplicable a operacions de reestructu­ració i resolució d’entitats de crèdit. De la mateixa manera, s’han introduït mesures per flexibilit­zar i fomentar el lloguer i el nou sistema de bonificaci­ons fiscals ( tax lease) que beneficia la indústria i, sobretot, el sector naval.

Els tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) van ser els primers a rebre amb alegria la mesura anunciada, però van demanar que se’ls deixi investigar l’origen dels patrimonis esmentats per descartar que procedeixi­n d’activitats delictives. No obstant això, Gestha recorda que abans de difondre la llista cal modificar la llei general tributària que garanteix la confidenci­alitat de les dades tributàrie­s i castiga qui no en guardi el secret absolut amb sancions molt dures per infracció disciplinà­ria molt greu, i fins i tot po-

El Consell de Política Fiscal i Financera se celebrarà una vegada constituït el Govern català

dria ser denunciat per incórrer en un presumpte delicte contra la intimitat.

El secretari general de Gestha, José María Mollinedo, considera necessari que l’Executiu no només publiqui la llista dels evasors, sinó que també “permeti realitzar als tècnics del Ministeri d’Hisenda i l’Agència Estatal Tributària (AEAT) una investigac­ió econòmica sobre l’origen dels patrimonis aflorats per descartar que procedeixi­n d’activitats delictives”, segons va dir Efe.

Els tècnics afirmen que aquesta investigac­ió garantirà que l’amnistia i altres mesures similars no serveixin per blanquejar diners procedents d’activitats il·lícites, encara que recorden al Govern que, tret d’una modificaci­ó de la llei, no està permès fer pública la identitat dels evasors, ja que és una informació confidenci­al. En cas que no es modifiqués la llei tributària, la llista s’hauria de reduir als condemnats amb sentència ferma per més delictes fiscals comesos. “I no tots els evasors més importants són condemnats”, va advertir Mollinedo.

 ?? CHEMA MOYA / EFE ?? El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, amb la titular d’Ocupació, Fátima Báñez, al Congrés aquesta setmana
CHEMA MOYA / EFE El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, amb la titular d’Ocupació, Fátima Báñez, al Congrés aquesta setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain