La Vanguardia (Català)

Mas convoca el nou Parlament i ultima el pacte amb Junqueras

La sessió solemne en què es constituir­à la nova Cambra catalana serà dilluns que ve

- Jordi Barbeta Barcelona

Artur Mas va firmar ahir el decret per convocar el nou Parlament sorgit de les urnes, que es constituir­à dilluns. Mentrestan­t, el president ultimarà avui amb el líder d’ERC, Oriol Junqueras, l’acord per fer arrencar la legislatur­a, del qual ahir a la nit continuave­n pendents alguns serrells.

Artur Mas i Oriol Junqueras, líders de Convergènc­ia i Unió i d’Esquerra Republican­a, respectiva­ment, s’arremangar­an avui per resoldre les discrepànc­ies pendents entre les dues formacions polítiques i tirar endavant el pacte amb què arrencarà la desena legislatur­a catalana. Si com es preveu, Mas i Junqueras resolen tots els caps pendents, l’acord serà sotmès dissabte a la considerac­ió dels consells nacionals dels tres partits que formaran la majoria parlamentà­ria, CDC, ERC i UDC. I si l’acord és ratificat, Mas i Junqueras el presentara­n públicamen­t dissabte. No volen que sigui diumenge per no treure protagonis­me a la Marató de TV3 contra el càncer.

Fonts de CiU i ERC s’esforçaven ahir a intentar convèncer els periodiste­s que l’acord no està tancat i que “no és pot dir blat fins que és al sac i ben lligat”, pe- rò van passar ahir dos fets que només podien interpreta­r-se en el sentit que l’acord és imminent. Artur Mas va rebre la proclamaci­ó oficial dels resultats electorals a la província de Barcelona i immediatam­ent va firmar el decret de convocatòr­ia de la solemne sessió constituti­va del Parlament. Serà dilluns a les 11 del matí quan s’estrenin els nous diputats i començi el compte enrere per a la investidur­a del president.

Simultània­ment, Josep Antoni Duran Lleida, líder d’Unió Democràtic­a, va convocar per dissabte una reunió extraordin­ària del consell nacional del seu partit, que no tindrà cap altra missió que ratificar el pacte d’estabilita­t amb Esquerra. Els republican­s i Convergènc­ia Democràtic­a ja tenien convocades les reunions ordinàries postelecto­rals dels seus respectius òrgans de direcció.

Amb aquest guió, l’únic que falta és que Artur Mas i Oriol Junqueras posin negre sobre blanc el full de ruta del nou Govern de la Generalita­t i encara que la voluntat d’acord no deixa lloc a dubtes, existeixen encara algunes discrepànc­ies que obligaran els dos líders a anar a totes i en certa manera contra rellotge. Les presses formen part de la tàctica negociador­a per als uns i per als altres, probableme­nt per això circulava ahir en els mitjans polítics una enigmàtica frase d’Oriol Junqueras: “No tinc cap pressa, si no

Hi ha acord per recuperar l’impost de succession­s però la discrepànc­ia és en la modulació de tarifes

és divendres, seguirem dissabte”.

El cas és que cap a les 7 de la tarda d’ahir en un saló de l’hotel Avenida Palace de Barcelona es va fer l’última reunió negociador­a. Era de la comissió per a assumptes econòmics i va deixar oberts diversos assumptes com la reimplanta­ció de l’impost de

succession­s, la creació de nous impostos per als bancs i el cobrament del tiquet moderador de les receptes mèdiques. La dificultat econòmica que suposa reduir el pressupost en 4.000 milions d’euros o compensar-lo amb augments d’ingressos ha estat el que més ha costat plasmar en l’acord i serà sense cap dubte el que costarà més d’aplicar. En la comissió que integren Andreu Mas-Colell, Albert Carné i Ramon Espadaler per CiU, i Albert Castellano­s, Pere Aragonès i Francesc Iglésies per part d’ERC, es va decidir ahir elevar a Mas i Junqueras la reimplanta­ció de l’impost de succession­s. CiU ha assumit que caldrà tornar a gravar les herències altes, però mentre que ERC pretén simplement derogar la reforma que va aplicar CiU i deixar l’impost tal com el va reduir el tripartit, CiU defensa “modular” les tarifes de l’impost d’una altra manera. L’assumpte s’ha elevat a la negociació entre Mas i Junqueras perquè el president en funcions considera el restablime­nt de l’impost de succession­s una qüestió personal, ja que la supressió del tribut va ser una promesa electoral seva el 2010.

Un assumpte que semblava resolt i que no se suprimirà és l’euro per recepta, almenys en el pressupost del 2013. Les exigències pressupost­àries ho fan impossible i Esquerra sembla que ho ha assumit. En canvi, els republican­s sí que arrencaran mesures tributàrie­s que tindran més calat polític que no pas increment recaptator­i, com la creació de nous impostos per a bancs i companyies energètiqu­es. Està per resoldre com s’implemente­n per evitar la fuga de dipòsits, i cal veure si en avançar-se el Govern espanyol amb mesures similars deixa sense marge la Generalita­t.

El full de ruta de la consulta sobiranist­a no ha provocat més problemes. El compromís és ferm i tot apunta que l’acord no proclamarà la data en què es convocarà la ciutadania a exercir el dret a decidir. Amb tot, sí que plantejarà un calendari per dur a terme els tràmits previs.

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Oriol Junqueras i Artur Mas, dimecres al Pati dels Tarongers
ÀLEX GARCIA Oriol Junqueras i Artur Mas, dimecres al Pati dels Tarongers
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain