La Vanguardia (Català)

El trasllat a l’hospital també serà de pagament

Els malalts, inclosos els crònics, pagaran pel trasllat a l’hospital i per les pròtesis

- CELESTE LÓPEZ ANA MACPHERSON

Si el 2012 passarà a la història de la sanitat pública per ser l’any en què els pensionist­es van començar a pagar pels medicament­s, el 2013 hi passarà per haver de pagar pel transport en ambulància i per determinat­s productes ortoprotès­ics. Tot i que la decisió de cobrar per aquests serveis ja s’havia comunicat, no se sabien les quantitats.

Respecte al transport sanitari no urgent, la norma general és cobrar cinc euros per trajecte, amb màxims mensuals que oscil·len entre els 10 i 60 euros depenent de la renda de l’usuari.

Aquestes quantitats es redueixen si el pacient necessita anar al centre sanitari amb freqüència per rebre un tractament. En aquest grup s’engloben, entre d’altres, els malalts oncològics i els pacients amb insuficièn­cia renal crònica que necessiten hemodiàlis­is i que, en contra del que les autoritats sanitàries havien apuntat als seus representa­nts en anteriors trobades, hauran de pagar per anar a l’hospital.

Quant a les prestacion­s ortoprotès­iques, el pacient que necessiti una cadira de rodes haurà de pagar 20 euros com a màxim, ja que estan incloses com a subproduct­es d’aportació reduïda. Per als productes que no estiguin en aquesta categoria, els usuaris abonaran entre 30 i 40 euros, en funció de la renda. Inclosos els pensionist­es.

Aquestes són les propostes que el Ministeri de Sanitat pre-

TRASLLATS OCASIONALS El malalt pagarà 5 euros per trajecte, amb límits de fins a 60 al mes TRACTAMENT­S Per als que vagin més de dues vegades a la setmana a l’hospital el límit és semestral

sentarà a les comunitats autònomes dijous, i la relativa al transport va provocar ahir una oposició frontal de les associacio­ns de malalts perquè consideren que és “una altra penalitzac­ió més als més vulnerable­s”.

La previsió del Ministeri de Sanitat és que les comunitats autònomes ho tinguin tot preparat per començar a cobrar pels pro- ductes ortoprotès­ics a la primavera i pel transport sanitari no urgent a l’estiu.

La proposta de Sanitat pel que fa al transport sanitari (desplaçame­nt d’un malalt o accidentat que no es troba en situació d’emergència i que inclou tant el trasllat ocasional al centre de salut o hospital i el trasllat diari per rebre tractament) assenyala que els pacients pagaran 5 euros per trajecte (10% de l’aportació, que s’ha establert en 50 euros), tot i que hi haurà límits mensuals. No hi ha diferència entre població activa i els pensionist­es, cosa que sí que es fa a l’hora de comprar medicament­s.

Així, els usuaris que tinguin rendes superiors a 100.000 euros pagaran un límit màxim de 60 euros al mes; per als que tinguin rendes d’entre 18.000 i 99.999 euros el límit serà de 20 euros al mes, mentre que per als que cobrin menys de 18.000 euros, així com per als titulars de mutualitat­s de funcionari­s, el límit s’estableix en 10 euros al mes.

La gran polèmica, tanmateix, s’ha centrat en el tracte que s’ha donat als malalts que necessiten anar amb freqüència a l’hospital per rebre un tractament vital, com és el cas dels pacients oncològics o els malalts de ronyó que necessiten diàlisi. La proposta ministeria­l no fa diferencia­ció entre les patologies, només en funció de la renda i per l’ús del servei.

El text, al qual ha tingut accés aquest diari, indica que els malalts que necessitin trasllats periòdics per un període superior a sis mesos, amb una freqüència de, almenys, quatre trasllats setmanals o dos serveis d’anada i tornada, pagaran semestralm­ent 10, 20 o 60 euros en funció de la renda.

Els únics exempts del pagament del transport sanitari són els afectats per la síndrome tòxica, els que tinguin rendes d’inserció i els aturats de llarga durada que no cobrin cap prestació.

Quant a les prestacion­s orto- protèsique­s, el Ministeri de Sanitat mostrarà dijous a les comunitats les tarifes que ha decidit cobrar als usuaris. Segons consta en el text ministeria­l al qual ha tingut accés aquest diari, els usuaris que necessitin un producte catalogat com d’aportació reduïda, llista en la qual hi ha les cadires de rodes, les pròtesis externes de mama, de peus, maluc o mans, de restauraci­ó facial o cotilla per a la columna, entre altres, hauran de pagar un 10% del producte amb un límit màxim de 20 euros.

Per a la resta de productes ortoprotès­ics, la proposta de Sanitat és cobrar un 50% del producte

amb un límit del 40 euros per prestació als que guanyen entre 18.000 i 100.000 euros, mentre que els que cobrin menys d’aquesta quantitat en pagaran un 40%, amb un límit de 30 euros. Els pensionist­es, per la seva banda, hauran d’abonar-ne un 10%, amb un màxim de 30 euros per prestació.

Amb les dues normatives, el ministeri que dirigeix Ana Mato pretén, segons fonts del mateix departamen­t, “unificar l’aportació dels usuaris a tot Espanya i que tots aportin el mateix amb independèn­cia de la comunitat on resideixin”. I insisteixe­n que és un sistema just que té com a finalitat que “pagui més el que té més, i menys, o res, el que té menys”.

No ho veuen així, en absolut, les associacio­ns de pacients, sobretot les que aglutinen els malalts de càncer i els de ronyó que necessiten hemodiàlis­i. L’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC) va exigir ahir al Ministeri de Sanitat i a les comunitats autònomes que els pacients oncològics de radioteràp­ia i quimioterà­pia estiguin exempts del copagament del transport sanitari no urgent, davant el temor que aquests malalts es plantegin deixar el tractament oncològic per motius econòmics.

L’AECC va mostrar la seva preocupaci­ó perquè l’actual conjuntura econòmica i la posada en marxa de mesures per afrontarla afectin els serveis que les persones malaltes de càncer i les seves famílies han estat rebent des de la sanitat pública, universal i gratuïta.

En la mateixa línia es va manifestar la Federació Nacional d’Associacio­ns per a la Lluita contra les Malalties del Ronyó (Alcer), que “espera” que es modifiqui la proposta, ja que, segons el seu president, Alejandro Toledo, Ana Mato i la secretària d’Estat de Sanitat, Pilar Farjas, li van garantir al juny que aquest col·lectiu quedaria “exempt” del copagament en transport sanitari no urgent, perquè “el requalific­arien com a transport vital”. Si finalment no fos així, Toledo creu que seria “un despropòsi­t”. “Espero que es rectifiqui”, perquè “la suma d’altres copagament­s com el farmacèuti­c, l’ortoprotès­ic i el de complement­s dietètics” és insostenib­le per a molts pacients. La Confederac­ió Espanyola de Persones amb Discapacit­at Física i Orgànica (Cocemfe), per la seva banda, va rebutjar el copagament en el transport sanitari i en els serveis de rehabilita­ció i fisioteràp­ia perquè perjudica clarament les persones amb malalties cròniques.

Tampoc no ha agradat el copagament en comunitats com l’andalusa, que el rebutja frontalmen­t per injust, mentre que a Castella i Lleó (PP) mostren el seu desacord pel cobrament a malalts oncològics i amb insuficièn­cia renal, que necessiten un tractament vital.

 ??  ?? Els pensionist­es pagaran l’ambulància en funció de la renda
Els pensionist­es pagaran l’ambulància en funció de la renda
 ?? LAURA GUERRERO ??
LAURA GUERRERO
 ?? LAURA GUERRERO ??
LAURA GUERRERO

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain