La Vanguardia (Català)

Mor el periodista Xavier Batalla

Analista internacio­nal de ‘La Vanguardia’, va ser premi Ciutat de Barcelona

- JOAQUÍN LUNA Barcelona

A totes les redaccions hi ha fars, llums que guien nítidament els lectors i els companys. Les redaccions, com la navegació, ja no són el que eren. Hi ha més silenci, es trepitja menys el carrer, no es fuma i s’edita molt. Tot i així, provem d’il·luminar, com aquestes torres que esquitxen les costes, sempre orgulloses, encara que la navegació se’n surt ara pel seu compte. Actius o no, els fars mai no deixen indiferent­s pel que represente­n, el que han significat en la navegació i, last but not least, perquè són fermament dignes i ancoren el paisatge a què són fidels.

Xavier Batalla, que ahir va morir a casa seva de Barcelona, va ser un far a la redacció de La Vanguardia i el periodisme barceloní, no només pels seus valors profes-

El seu viatge va ser la premsa: va treballar a ‘El Correo Catalán’, ‘Diario de Barcelona’, ‘El País’ i ‘La Vanguardia’

sionals –que els lectors apreciaven– sinó també per la dignitat amb què va exercir l’ofici, tan assetjat en aquests temps.

Tot just divendres passat, Xavier Batalla –nascut a Barcelona el 1948– va rebre al seu domicili el premi Ofici de Periodista que concedeix el Col·legi de Periodiste­s de Catalunya. Ja no va poder correspond­re amb paraules i tots els presents van intuir que el final de l’obra era pròxim. La malaltia –un tumor cerebral, que li va ser detectat fa un any– l’havia privat de l’escriptura i això, tractant-se de Batalla, equivalia a morir en vida. El seu viatge va ser la premsa: El Correo Catalán, Diario de Barcelona, El País i La Vanguardia, on va debutar el 1986 amb una crònica des de Londres sobre la política econòmica de Margaret Thatcher, la primera en una correspons­alia que va exercir com mana el llibre no escrit de la casa: rigor, serietat i ponderació. Res de nou, perquè el Xavier bevia en la premsa anglosaxon­a –que es resumeix en una màxima: els fets són sagrats, les opinions són lliures– i sempre va ser fidel a aquesta claredat, una cosa que en altres temps no seria digna de menció però que avui resulta fins i tot exòtica.

Després del seu pas per Londres, Xavier Batalla va ser referència en la informació internacio­nal del diari, mitjançant les seves columnes, editorials i la impagable Nova Agenda, que cada dissabte –fins al 24 de setembre de l’any 2011– feia brillar les pàgines d’Internacio­nal. Vaig tenir el privilegi durant sis anys de repassar el seu article abans de tancar la pàgina i únicament recordo una ocasió en què faltava una coma. Només el divendres anterior a la detecció de la seva malaltia vaig corregir tres petits errors. Això, que en textos periodísti­cs no és infreqüent, va ser, tractantse del Xavier, tot un mal auguri.

No tot era perfeccion­isme. Batalla parlava del món amb propietat, prenent distància però amb ànima i conviccion­s. Independen­t però no necessària­ment neutral. Combinava l’erudició amb agilitat i els seus articles eren un deliciós viatge per la història del segle XX, que trufava amb perles iròniques sobre assumptes molt d’actualitat –i no sempre de l’àmbit internacio­nal–. Eren picades d’ullet, petites maldats de les quals els seus lectors gaudíem. Batalla era un far per a la secció d’Internacio­nal, com ho va ser Carlos Nadal. Tots dos creien en Europa, parlaven de l’Orient Mitjà sense maniqueism­e i conreaven aquesta il·lustració dels grans mestres nord-americans de les relacions internacio­nals.

Va ser commovedor l’homenatge íntim al seu domicili. El Xavier ja no podia parlar però allà hi havia el seu món i la seva persona. Un li hauria robat tots i cada un dels seus llibres. O la seva col·lecció, delicada, de cartells de partits del FC Barcelona i tants gestos de complicita­t a les seves debilitats com les figuretes dels estadistes del segle XX i una imatge de Frank Sinatra. Ximpleries, les justes, com en la seva obra periodísti­ca que va conèixer distincion­s –per exemple, el premi Ciutat de Barcelona del 2001 per les cròniques Diari d’un Conflicte publicades a La Vanguardia per aclarir el dia a dia de la guerra de l’Afganistan–, però, sobretot, la fidelitat dels lectors intel·ligents. L’única satisfacci­ó de divendres va ser veure Xavier Batalla envoltat dels seus, les víctimes col·laterals de l’exercici del periodisme, aliè a hores, caps de setmana i altres rutines. La seva esposa, Judith, sencera en l’adversitat, far del far. La seva filla, Laura, que segueix els passos del Xavier, treballa a l’Eurocambra a Brussel·les i va llegir un text molt batallià. I el seu fill, Óscar, que agafava les mans del pare amb un afecte infinit.

 ?? PATRICIO SIMÓN ?? Xavier Batalla va ser correspons­al a Londres i correspons­al diplomàtic
PATRICIO SIMÓN Xavier Batalla va ser correspons­al a Londres i correspons­al diplomàtic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain